Πυρά δέχεται η χώρα μας και από τη Γερμανία, από όπου και εγκαλείται για μη τήρηση των συμφωνιών του "Δουβλίνο ΙΙ".
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Frankfurter Αllgemeine Ζeitung, αναφερόμενη στο ζήτημα της παραμονής των αιτούντων άσυλο στη χώρα όπου έχει ζητηθεί, διερωτάται σε άρθρο της: "Δεν είναι πια μέλος της ΕΕ η Ελλάδα;". Αφορμή αποτέλεσε μια νομική "χαραμάδα" που έχει ανοίξει και προκαλεί ρωγμές στη Συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», η οποία προβλέπει παραμονή των αιτούντων άσυλο στη χώρα, όπου έχει ζητηθεί. Απαρχή αυτού υπήρξε η δικαίωση Ιρανού από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικά, ο μετανάστης είχε μεταβεί στη Γερμανία παρανόμως μέσω της Ελλάδας και όταν συνελήφθη οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν απόφαση επαναπροώθησης στη χώρα μας, όπως άλλωστε ορίζει και η συμφωνία "Δουβλίνο ΙΙ". Από την πλευρά του, ο Ιρανός προσέφυγε κατά της απόφασης απέλασης στη γερμανική Δικαιοσύνη, η οποία τον δικαίωσε, διατάσσοντας την έκδοση απόφασης για παροχή ασύλου από τις γερμανικές αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό του το Διοικητικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρό για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι "δεν ισχύουν πλέον τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε αυτή τη χώρα-μέλος της ΕΕ (σ.σ:την Ελλάδα)", καθώς "δεν εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η ιατρική περίθαλψη δεν είναι επαρκής και δεν ικανοποιούνται ούτε καν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες".
Πηγή: www.nooz.gr, 24/07/09
Η Ελλάδα, ιδίως με την τελευταία στροφή στη μεταναστευτική της πολιτική (τροποποίηση των ισχυουσών ρυθμίσεων με τρόπο που προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμά μας, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και στις διεθνείς μας δεσμεύσεις) κινδυνεύει να θεωρηθεί -ανοιχτά και "πανηγυρικά", αυτή τη φορά- το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, από πλευράς σεβασμού στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιπέδου δημοκρατικότητας εν συνόλω.
Ήδη, τα ποσοστά χορήγησης Ασύλου είναι μικρότερα του 0,5% στη χώρα μας, γεγονός που αποδεικνύει άνευ ετέρου ότι ο θεσμός εδώ ΔΕΝ λειτουργεί. Πλέον, τα αιτήματα ασύλου θα κρίνονται μόνο σε πρώτο βαθμό, από τις Αστυνομικές Αρχές, χωρίς δυνατότητα προσφυγής σε δεύτερο βαθμό κρίσης. Οι υπό απέλαση αλλοδαποί θα φυλακίζονται ακόμα και για 18 ολόκληρους μήνες, έως ότου η απέλασή τους καταστεί "ευχερής".
Η "Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" προσκαλεί την Κοινωνία Των Πολιτών, που δραστηριοποιούνται στο σχετικό χώρο, σε σχηματισμό ενός τακτικού Φόρουμ, προκειμένου να αναληφθούν από κοινού ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, προς αντιμετώπιση φαινομένων όπως η έκδοση παράνομων Νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων και λοιπών πράξεων της Διοίκησης, αλλά κι η παραβίαση, στην πράξη, των διεθνών μας δεσμεύσεων (αναγκαστικές εξώσεις Πάτρας και Εφετείου, παράνομες κρατήσεις, παράνομες απελάσεις κ.λ.π.).
Είναι, άλλωστε, καθήκον και δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να "τοποτηρήσει" το σεβασμό του Συντάγματος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου