Της Μαριας Δεληθαναση
Μια τροπολογία που μεταβάλλει άρδην τα δικαιώματα των αλλοδαπών εν γένει, αλλά και ειδικότερα εκείνων που διαμένουν νομίμως στη χώρα, αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα από το θερινό τμήμα της Βουλής. Η τροπολογία -που συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου με αντικείμενο «την οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, τη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις»- ορίζει ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια η παρουσία στη χώρα κάθε αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου «έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή τουλάχιστον τριών μηνών». Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε κατηγορηθεί για πλημμεληματικό αδίκημα που επισύρει ποινή άνω των τριών μηνών φυλακίζεται ή απελαύνεται, πριν τελεσιδικήσει η υπόθεσή του. Σκληρή είναι η κριτική που επεφύλαξαν στην τροπολογία η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το γραφείο Ελλάδας της Διεθνούς Αμνηστίας και η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οπως σημειώνεται, για πρώτη φορά καταργείται νομοθετικά, σε αντίθεση κάθε έννοιας Δικαίου, αλλά και της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το τεκμήριο αθωότητας. «Είναι εντελώς ανεπίτρεπτο σε ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου να υφίσταται κάποιος συντριπτικές για την προσωπική του κατάσταση συνέπειες, πριν διαπιστωθεί σε δίκαιη δίκη η ενοχή του ή μη και προτού ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα στην υπεράσπισή του» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συμπληρώνει ότι η ρύθμιση είναι «απαράδεκτη και εξοντωτική». «Είναι παράλογο αλλοδαποί που βρίσκονται πολλά χρόνια στη χώρα, μεταξύ των οποίων και κοινοτικοί, να κινδυνεύουν από απέλαση μόνο με την απλή άσκηση ποινικής δίωξης για αδικήματα ήσσονος σημασίας και με τη σοβαρή πιθανότητα να αθωωθούν» σχολιάζει στην «Κ» ο νομικός κ. Βασίλης Χρονόπουλος από το «diavatirio.net».
Η Διεθνής Αμνηστία στηλιτεύει ακόμη τη ρύθμιση που ορίζει ότι ο αλλοδαπός θα κρατείται έως 12 μήνες «σε περίπτωση που η απέλαση καθυστερεί επειδή αρνείται να συνεργασθεί ή καθυστερεί η λήψη των... εγγράφων από τη χώρα καταγωγής ή προέλευσης», αφού η παντελής σχεδόν απουσία διερμηνείας και νομικής υποστήριξης καθιστούν εξαρχής αδύνατη τη «συνεργασία» του αλλοδαπού κατά την κράτησή του.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος χαρακτηρίζει επίσης «επιεικώς απαράδεκτο» το σχέδιο Π.Δ. για το πολιτικό άσυλο που έχει συντάξει το υπουργείο Εσωτερικών. Οπως σημειώνεται, «προσβάλλει το νομικό μας πολιτισμό και καταλύει κάθε έννοια δικαίου» αφού στερεί από τον αλλοδαπό, αιτούντα άσυλο, βασικά δικαιώματά του όπως αυτό της προσφυγής σε δευτεροβάθμια κρίση. Το δικαίωμα αυτό -όπως σημειώνεται- είναι κατοχυρωμένο στο άρθρο 39 της οδηγίας 2004/85/ΕΚ, στις διεθνείς συμβάσεις και προβλεπόταν στο Π.Δ. 90/2008.
Επαναπροώθηση με ειδική πτήση
Στη χώρα τους, με ειδική πτήση charter, επαναπροωθήθηκαν χθες 25 Αφγανοί υπήκοοι, που συνελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα εντός της ελληνικής επικράτειας στερούμενοι των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες απελάσεις χρηματοδοτούνται από το «Ταμείο Επιστροφών» και οι εν λόγω δράσεις προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Στις 10 Ιουνίου άλλωστε πενήντα πέντε υπήκοοι Πακιστάν συνοδευόμενοι από σαράντα Ελληνες αστυνομικούς είχαν αναχωρήσει για τη χώρα τους, πάλι με ειδική πτήση charter. Τότε, το προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Πακιστάν στην Αθήνα είχε ανταποκριθεί στα αιτήματα για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων σε υπό απέλαση υπηκόους Πακιστάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου