Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΟΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ

Αύριο κλείνουν δυο μήνες από την έναρξη της απεργίας πείνας της Ελένης και της Κίρα, δυο ερωτευμένων γυναικών που κρατούνται στο ΚΚΓΕΘ, είναι σε σχέση από το 2008 και έχουν αναγκαστικά χωριστεί, με την τοποθέτησή τους σε διαφορετικές πτέρυγες της ίδιας φυλακής, όπου απαγορεύεται η μεταξύ τους επικοινωνία. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι, παρά την μεγάλη κινητοποίηση για το θέμα τους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε στην Αίτησή τους εντός της νόμιμης προθεσμίας των 50 ημερών, παρ' ότι ήταν σε γνώση των αρμοδίων ότι οι δυο γυναίκες βρίσκονται σε απεργία πείνας και ότι το θέμα παρακολουθούν σχεδόν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές lgbtqi οργανώσεις. Με την ευκαιρία, δημοσιοποιούμε την επιστολή που είχαμε αποστείλει στον ειδικό Γραμματέα για τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, η οποία ακολουθήθηκε από συνάντηση της κ. Κούτρα με τον Ειδικό Γραμματέα, κατά την οποία εκδηλώθηκε η διάθεση από πλευράς Υπουργείου να δοθεί λύση στο ζήτημα.

Αθήνα, Παρασκευή 21/10/2011Αξιότιμε κύριε Σκανδάμη,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία αλλά και τη γνώση σας σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα θέλαμε να θέσουμε και υπ’ όψιν σας ένα θέμα, το οποίο ήδη έχει τεθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη μορφή Δήλωσης Απεργίας Πείνας – Αίτησης ενός ομοερωτικού ζευγαριού αλλογενών γυναικών, που εκτίουν ποινές κάθειρξης (η μια ισόβιας και δεκαέξι ετών, η άλλη οκτώ ετών) στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών.
Πρόκειται για τις Ε.Π-Κ (ομογενή από πρώην ΕΣΣΔ) και Κ.Λ. (Ρωσίδα υπήκοο).
Οι εν θέματι βρίσκονται σήμερα σε απεργία πείνας, ήδη εδώ και μια εβδομάδα, κατόπιν των με αριθ. πρωτ. ....../11-10-11 και ......./11-10-11 Αιτήσεών τους προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης (δια μέσω του ΚΚΓΕΘ), διαμαρτυρόμενες για ρατσιστική συμπεριφορά εκ μέρους της Φυλακής λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους –αιτούνται δε θεραπεία, άρση της παραβίασης, λήψη μέτρων με θετικές ενέργειες εκ μέρους της Πολιτείας, με την τοποθέτησή τους σε κελί και την ύπαρξη ζωτικού προσωπικού χώρου.
Απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στην υπογράφουσα την παρούσα, οι δυο κρατούμενες έχουν διεκδικήσει τη δυνατότητα συνύπαρξής τους τα τελευταία τρία χρόνια με πολυάριθμες αιτήσεις τους, με απεργίες πείνας αλλά και –πρόσφατα- με απόπειρες να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, μην αντέχοντας τον αναγκαστικό χωρισμό τους μέσω τοποθέτησής τους, τους τελευταίους 8 μήνες, σε διαφορετικές πτέρυγες (γεγονός που δεν τους επιτρέπει να συναντηθούν παρά μόνο με… κραυγές ή από μεγάλη απόσταση, αν συγκινηθεί κάποιος ή κάποια δεσμοφύλακας).
Ο αναφερόμενος ως με εντολή της Διευθύντριας του Καταστήματος Κράτησης χωρισμός τους γίνεται αντιληπτός από τις ίδιες σαν μια μορφή θεσμικού βιασμού των δικαιωμάτων τους, σαν μια δεύτερη, ακόμα βαρύτερη των ποινών κάθειρξης που εκτίουν ποινή (κρυπτοποινή), η οποία βάλλει κατά του δικαιώματός τους στην αξιοπρέπεια, την ιδιωτική ζωή (άρθρο 8 σε συνδ. Με άρθρο 14 της ΕΣΔΑ), δεν τους επιβλήθηκε από νόμιμα συντεταγμένο Δικαστήριο (θέτοντας –οριακά, είν’ η αλήθεια, ως κρυπτοποινή- ζητήματα του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ) και η οποία τιμωρεί την ίδια τους τη φύση και όχι πράξη τους με κάποια απαξία και σαφή πρόβλεψη στο Νόμο (άρθρο 7 ΕΣΔΑ). Η επαναληπτικότητα, το ύφος, το κίνητρο των απορρίψεων και η μέχρι σήμερα έκβαση της υπόθεσής τους, σε συνδυασμό με την παραγνώριση του δικαιώματος όσων εκτίουν ποινές κάθειρξης να διαβιώνουν σε χώρο με κάποια ιδιωτικότητα – κελί, δύνανται να θέτουν σε εφαρμογή ακόμα και το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, σε συνδυασμό με τα άρθρα 1, 13, 14 και 17 αυτής.
Από τα στοιχεία που έχουν έρθει σε γνώση μας (και τα οποία επισυνάπτουμε στην παρούσα), καμία από τις πολυάριθμες αιτήσεις που έχουν υποβάλει δεν έχει απορριφθεί με επαρκή (ή έστω κάποιαν!) αιτιολογία, γεγονός που υποστηρίζει τον ισχυρισμό τους ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίον υφίστανται τη μεταχείριση αυτή είναι “ηθικοπλαστικού χαρακτήρα”, αποτρεπτικά διδακτικός για τις υπόλοιπες κρατούμενες και αφορά στην έμπρακτη μη ανοχή της ομοερωτικής φύσης της σχέσης τους και του σεξουαλικού προσανατολισμού των ιδίων (τα οποία είναι σε γνώση της Διευθύντριας, του Συμβουλίου της Φυλακής, της αρμόδιας επόπτη Εισαγγελέα, των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων) με την επιβολή περιορισμού που δεν μπορεί να περάσει το ‘τεστ’ της αναλογικότητας.
Η περιπέτεια των δυο γυναικών – λεσβιών έχει απασχολήσει ήδη την κοινή γνώμη, με δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία (φύλο της 17ης Οκτωβρίου 2011, σελ.44) και πληθώρα αναδημοσιεύσεων στα κοινωνικά δίκτυα στο διαδίκτυο, ενώ έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το θέμα από πληθώρα ΜΜΕ, τη συλλογικότητα Lesb.equal, που βρέθηκε έξω από το ΚΚΓΕΘ στις 17-10 προς υποστήριξη, και με φυσική παρουσία μελών, της απεργίας πείνας του ομοερωτικού ζευγαριού και εξέδωσε σχετικό ΔΤ, την Διεθνή Αμνηστία και γνωστές Ευρωπαϊκές Συλλογικότητες προώθησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ ατόμων και καταπολέμησης των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου.
Το θέμα θα ευχόμασταν να απασχολήσει και τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την τροποποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα, αφού θέτει το ευρύτερο ζήτημα της μη πρόβλεψης ειδικής μέριμνας (ανάστροφη διάκριση – δόγμα Θλιμμένος κατά Ελλάδος) προκειμένου να κρατούνται στον ίδιο χώρο οικογένειες και ζευγάρια (ομοερωτικά ή μη), όταν τα πρόσωπα που παράλληλα κρατούνται αποτελούν μέλη οικογένειας ή σε κάθε περίπτωση εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ (όπου, όπως έχει νομολογιακά σμιλευθεί από το ΕΔΔΑ, στον όρο ‘οικογενειακή ζωή’ εμπίπτουν και τα ομοερωτικά ζευγάρια).
Εν όψει των παραπάνω, αλλά και της κρισιμότητας της κατάστασής τους λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας, παρακαλούμε θερμά για την προσωπική σας ματιά πάνω στην υπόθεση αυτήν και την κατεπείγουσα – κατά προτεραιότητα εξέταση του Αιτήματός τους να μεταφερθούν σε κελί στις Φυλακές Κορυδαλλού (κατά προτίμηση) ή εντός του ΚΚΓΕΘ.
Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει από κοντά, βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για να συμβάλλουμε σε κάθε θέμα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Η πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
και πληρεξούσια Δικηγόρος των δυο γυναικών

Ηλέκτρα - Λήδα Κούτρα
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
1) Η με αριθ. πρωτ. ..../11-10-11 Αίτηση της Ε.Π προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης
2) Η με αριθ. Πρωτ. ..../11-10-11 Αίτηση της Κ.Λ προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης
3) Η από 5-10-11 Εξουσιοδότηση της Ε.Π προς τη Δικηγόρο Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα
4) Η από 5-10-11 Εξουσιοδότηση της Κ.Λ προς τη Δικηγόρο Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα
5) Η με αριθ.πρωτ. ... από 11-10-10 Υπεύθυνη Δήλωση της Ε.Π περί προσφυγής σε απεργία πείνας
6) Η με αριθ.πρωτ. .... από 11-10-10 Υπεύθυνη Δήλωση της Κ. περί προσφυγής σε απεργία πείνας
7) Η από 10-8-11 Αίτηση Μεταγωγής της Κ.Λ
8) Η από 12-11-10 με αριθ.πρωτ.Αίτηση της Κ.Λ προς το Συμβούλιο του ΚΚΓΕΘ με θέμα την αλλαγή θαλάμου.
9) Η από 24-12-09 Υπεύθυνη Δήλωση λήξης απεργίας πείνας της Κ.Λ
10) Η από 23-12-09 με αριθ.πρωτ.... Αίτηση της Κ. Λ περί μεταγωγής
11) Η από 22-07-09 με αριθ.πρωτ..... Αίτηση μεταφοράς σε άλλη πτέρυγα της Κ.Λ, με δήλωση προσφυγής σε απεργία πείνας
12) Η από28-07-09 με αριθ.πρωτ. Υπεύθυνη Δήλωση συνέχισης απεργίας πείνας με εμπλουτισμό των λόγων της απεργίας
13) Η από 14-06-11 με αριθ.πρωτ.... Αίτηση της Ε.Π. περί μεταγωγής
14) Η από 27-05-11 με αριθ.πρωτ.... Δήλωση απεργίας πείνας της Ε.Π.
15) Η από 21-03-11 με αριθ.πρωτ. Αίτηση της Ε.Π προς το Συμβούλιο του ΚΚΓΕΘ για παραχώρηση κελιού
16) Η από 5-1-10 με αριθ.πρωτ.... Αίτηση της Ε.Π. προς το Συμβούλιο του ΚΚΓΕΘ για αλλαγή θαλάμου
17) Η από 28-08-09 με αριθ.πρωτ.Αίτηση της Ε.Π. προς το Συμβούλιο του ΚΚΓΕΘ για τοποθέτηση στο θάλαμο ... της πτερ.Γ΄
18) Το από 30-1-09 με αριθ.πρωτ..... Υπόμνημα της Ε.Π. προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΚΓΕΘ, τον αρμόδιο Εισαγγελέα των Φυλακών και τη Δ/ντρια του ΚΚΓΕΘ
19) Το από 26-1-09 με αριθ.πρωτ.... Υπόμνημα της Ελένης Παπαδοπούλου προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΚΓΕΘ και τη Δ/ντρια του ΚΚΓΕΘ
20) Η από 30-07-08 με αριθ.πρωτ.... Αίτηση της Ελένης Παπαδοπούλου προς το Συμβούλιο και τη Δ/ντρια του ΚΚΓΕΘ με Θέμα: μεταφορά σε προσωπικό χώρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου