Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΣΕ ΠΕΡΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11 Σεπτεμβρίου 2011

Παρεμβάσεις Οικολόγων Πράσινων και Δημοκρατικής Αριστεράς για τους Ρομά

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει και επισυνάπτει δύο πρόσφατα δελτία τύπου των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ) και μιαν πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) για τους Ρομά.

Στις 29 Αυγούστου 2011, ΟΠ και ΕΠΣΕ επισκέφθηκαν τον οικισμό Ρομά στο Μελιγαλά που έχει δημιουργήσει η πολιτεία. Διαπίστωσαν μερική πρόοδο σε σχέση με επίσκεψη του ΕΠΣΕ πριν ένα χρόνο (βλπ. Δελτίο Τύπου ΕΠΣΕ της 12 Ιουνίου 2010: «Επιστολή σε Υπουργό Εσωτερικών για «απαρτχάιντ» για τους Ρομά σε Μελιγαλά – Αταλάντη» στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1299_ragousis_meligalas_atalanti_roma_greek.doc), αλλά παραμένουν προβλήματα που καταγράφονται στο Δελτίο Τύπου των ΟΠ καθώς και το βασικό πρόβλημα πως η πολιτεία, αντίθετα με τα προβλεπόμενα από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις αλλά και τα διεθνή πρότυπα για αξιοπρεπή διαβίωση, δεν χορήγησε λυόμενα σπίτια στους Ρομά ενώ διαμόρφωσε «δημοτικό σχολείο» που αν λειτουργήσει θα είναι παράνομο σχολείο-γκέτο.

Στα Εξαμίλια, που το ΕΠΣΕ επισκέφθηκε για τελευταία πριν ένα χρόνο και όπου συνεργάζεται με τη ΜΚΟ «Κιβωτός των Παιδιών», η εικόνα παραμένει το ίδιο άσχημη και περιγράφεται εύγλωττα στο Δελτίο Τύπου των ΟΠ. Η ΜΚΟ «Κιβωτός των Παιδιών» είναι δυστυχώς ο μόνος φορέας που συστηματικά ασχολείται με τους Ρομά, αφού η οργανωμένη πολιτεία είναι ουσιαστικά απούσα.

Τέλος, η κοινοβουλευτική ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό ή την εκπαιδευτική γκετοποίηση των παιδιών Ρομά με αναφορά και σε συγκεκριμένα σχολεία-γκέτο θα υποχρεώσει το Υπουργείο Παιδείας να τοποθετηθεί δημόσια σε ένα θέμα για το οποίο επί περισσότερο από ένα χρόνο δεν απαντά στις επιστολές των Συνεργαζόμενων Οργανώσεων και Κοινοτήτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλαδα (ΣΟΚΑΔΡΕ) που εκπροσωπούν τους θιγόμενους Ρομά (βλπ. Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC) και των ΣΟΚΑΔΡΕ της 2 Αυγούστου 2010: «Ανοιχτή επιστολή σε Υπουργό Παιδείας για γενικευμένο εκπαιδευτικό αποκλεισμό Ρομά» στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1317_diamantopoulou_roma_education_2-8-2010.doc). Ας σημειωθεί πως, με βάση τα ίδια στοιχεία του ΣΟΚΑΔΡΕ που περιφρόνησε η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτιος Μακρής έδειξε την απαραίτητη ευαισθησία και έστειλε επείγουσα έγγραφη παραγγελία με αριθμό πρωτοκόλλου 720 της 22 Φεβρουαρίου 2011 στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών «να επιμεληθούν για την πάταξη του φαινομένου του αποκλεισμού των Ρομά από τη δημόσια εκπαίδευση προκειμένου να εξαλειφθεί η φοβική για τα παιδιά των Ρομά αντίληψη και να διασφαλισθεί η ανεμπόδιστη και η χωρίς αποκλεισμό ή διακρίσεις ισότιμη ένταξή τους σ’ όλες τις δομές του Κράτους» (βλπ. Δελτίο Τύπου των ΣΟΚΑΔΡΕ της 21 Μαρτίου 2011: «Καταλυτική παρέμβαση Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για εκπαιδευτικό αποκλεισμό Ρομά» στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2011_files/ghm1384_eisagelia_areiou_pagou_ekpaidefsi_roma_greek.doc).


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΟΜΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2475%3A2011-08-31-07-30-29&catid=51%3Amessinia&Itemid=70

Σήμερα 29 Αυγούστου 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00, το αναπληρωματικό μέλος της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, καθώς και ο συντονιστής για τους Νομούς Αρκαδίας Λακωνίας Μεσσηνίας Σαράντη Νικόλαο, μαζί με τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Θεόδωρο Αλεξανδρίδη, επισκέφτηκαν Οικισμό Ρομά στη Δημοτική Ενότητα Μελιγαλά του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης τους, καθώς και την πορεία εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση χώρου προσωρινής στέγασης Αθιγγάνων», σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη από τον Δήμο Οιχαλίας, το οποίο είναι σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση του θα εξασφαλίσει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες των Ρομά.

Κατά την επίσκεψη στο χώρο των δεκαοκτώ (18) στρεμμάτων σε περιοχή 1 χλμ μακριά από το κέντρο της πόλης και σε απόσταση εκατό (100) μέτρων περίπου από την 7η Ε.Ο. δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση του Οικισμού. Αντίθετα, σοβαρότατες ελλείψεις διαπιστώθηκαν στους χώρους υγιεινής (τουαλέτες και ντουζιέρες) οι οποίοι είναι σχεδόν κατεστραμμένοι και χρίζουν άμεσης αποκατάστασης. Η μελέτη ακόμα περιλαμβάνει την επισκευή (τοποθέτηση θυρών και παραθύρων, βάψιμο, πλήρη υδραυλική και ηλεκτρική εγκατάσταση) υπάρχοντος ισογείου πέτρινου κτίσματος περίπου 70 τ.μ. το οποίο είναι ημιτελές και εγκαταλελειμμένο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ιατρείο. Επίσης καθαρισμό και δενδροφύτευση περιμετρικά του χώρου με σύστημα άρδευσης αυτών και κατασκευή παιδικής χαράς σε περιφραγμένο χώρο 250 τ.μ. περίπου.

Έχει γίνει η προμήθεια και η τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας δημοτικού και ενός προκατασκευασμένου οικίσκου ως αίθουσα ψυχαγωγίας. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου μέχρι την ολοκλήρωση του. Τέλος να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος στέγασης είναι προσωρινός και όχι μόνιμος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε πως οι υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στους Ρομά σκοπό έχουν όχι την προσχηματική εκτέλεση έργων, αλλά την ουσιαστική προστασία του πολιτισμού τους, την διαβίωσή τους σε συνθήκες υγειονομικά επαρκείς και την πρόσβαση εκ μέρους τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Οικολόγοι Πράσινοι Αρκαδιας-Μεσσηνίας-ΛακωνίαςΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Εξαμίλια Κορινθίας: Μαύρη τρύπα στον πολιτισμό μας οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης 160 οικογενειών στον καταυλισμό Ρομά

Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2011

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2486%3A-----------160----&catid=33%3A2009-03-18-07-39-11&Itemid=51

Επίσκεψη στον καταυλισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν: ο Λάμπρος Μπούκλης περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά», ο Βαγγέλης Σπινθάκης από την Περιφερειακή Οργάνωση Πελοποννήσου των Οικολόγων Πράσινων, ο Νίκος Μυλωνάς και ο Διονύσης Γιακουμέλος από τη Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Νίκος Σαραντάκης από τη Θεματική Ομάδας Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διαπιστώσαμε την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν οι 160 περίπου οικογένειες που διαμένουν στον καταυλισμό. Συγκεκριμένα:

• Είδαμε έναν ολόκληρο καταυλισμό 800 ατόμων να επιβιώνει σε παράγκες κατασκευασμένες από σκουπίδια, χωρίς αποχέτευση, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

• Είδαμε παιδιά - φορείς ηπατίτιδας χωρίς καμιά φροντίδα, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και με τον εμβολιασμό τους να επαφίεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε πρωτοβουλίες ιδιωτών ή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

• Είδαμε παιδιά να μην πηγαίνουν στο σχολείο και τα λιγοστά που γράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να απουσιάζουν ή να διακόπτουν τα μαθήματα.

• Είδαμε τοξικομανείς να περιφέρονται αβοήθητοι, έρμαια στην εξάρτηση και την παραβατικότητα.

• Είδαμε νέους ανθρώπους να ζουν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας και τις δομές επιμόρφωσης.

• Είδαμε ανθρώπους να βιώνουν την καθημερινή εγκατάλειψη από την οργανωμένη πολιτεία, είδαμε να παραβιάζεται κάθε έννοια δικαιωμάτων και ανθρωπιάς.

Είδαμε όμως και μια άλλη εικόνα.

Είδαμε νέους Ρομά που επιθυμούν να αλλάξει αυτή η κατάσταση και είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επισκεφθήκαμε την οργάνωση «Κιβωτός των Παιδιών» η οποία τα τελευταία χρόνια προσφέρει πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες στον καταυλισμό συναντώντας συχνά την αδιαφορία και την έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών. Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε την κα Μαρία Λάρσεν, εκπρόσωπο της οργάνωσης, και να συζητήσουμε μαζί της για πιθανές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στον καταυλισμό.

Με αφορμή τη σημερινή επιτόπια επίσκεψη στον καταυλισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορίνθου, περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Μπούκλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η εικόνα που σήμερα αντικρίσαμε με παιδιά να τρέφονται με σάπια τρόφιμα, παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι δυνητικοί ή και υπαρκτοί φορείς ηπατίτιδας Β, αυτοσχέδιες παράγκες χωρίς προμήθεια νερού και ένας καταυλισμός με τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής μας συγκλόνισε και μας δίνει τη δύναμη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Πρέπει άμεσα να παντρέψουμε τον ανθρωπισμό με την πρόληψη της παραβατικότητας. Σήμερα θα φέρουμε το θέμα προ ημερησίας διατάξεως στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Θα επιδιώξουμε μέσα από την Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας όπου μετέχουμε να συντονίσουμε δράσεις που θα εμπλέκουν την Εκκλησία της Ελλάδας, Μ.Κ.Ο. και ενεργούς πολίτες με άμεσο στόχο την προμήθεια τροφής από κοινωνικές εκδηλώσεις προς τους Ρομά. Το περίσσευμα τροφής δεν είναι απλά περίσσευμα αγάπης προς τους Ρομά αλλά αναγκαιότητα επιβίωσής τους και πρόληψης της παραβατικότητας. Επίσης η ένταξή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε δράσεις εμβολιασμού των παιδιών σε συνδυασμό με την εύρεση εργασίας για τους ενήλικες αποτελούν δράσεις που όλοι οι φορείς πρέπει να συνεισφέρουν. Φυσικά αυτές οι άμεσες δράσεις πρέπει παράλληλα να ενταχθούν σε ένα γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό με μόνιμες δράσεις και με εμπλοκή όλων των ανωτέρω φορέων συμπεριλαμβανομένων αυτών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σκοπεύουμε να φέρουμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την κατάθεση σχετικής ερώτησης αλλά και να παρέμβουμε άμεσα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας ώστε να σταματήσει να αποτελεί ο καταυλισμός Ρομά στα Εξαμίλια μια μαύρη τρύπα στο Σύνταγμα και τον πολιτισμό μας.

Περιφερειακή Οργάνωση Πελοποννήσου
Πολιτική Κίνηση Κορίνθου
Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά
Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Θεματική Ομάδα ΥγείαςΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πρόωρη διακοπή σχολικής εκπαίδευσης παιδιών Ρομά

Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2011

http://www.dimokratikiaristera.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=2126:2011-09-07-11-26-01&catid=68:2010-08-06-16-16-00&Itemid=140

Ερώτηση προς την κα Υπουργό
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Πρόωρη διακοπή σχολικής εκπαίδευσης παιδιών Ρομά

Η σχολική φοίτηση των παιδιών Ρομά, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζεται από απουσία ή περιορισμένη παρακολούθηση στην προσχολική εκπαίδευση, μικρό ποσοστό εγγραφής στο δημοτικό σχολείο, καθυστερημένη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, πρόωρη διακοπή πριν την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και χαμηλή επίδοση σε σχέση με τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, η σχολική διαρροή στους Ρομά ανέρχεται στο 77%, με βάση την πιο πρόσφατη καταγραφή (2007). Οχτώ στα δέκα παιδιά Ρομά εγκαταλείπουν το σχολείο, προτού ακόμη προλάβουν να ολοκληρώσουν τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Σύμφωνα με έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) ΑΠΘ, η εικόνα που διαμορφώνεται ανά την επικράτεια δεν είναι ενιαία, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου παιδιά Ρομά δεν έχουν φοιτήσει ποτέ στη ζωή τους σε σχολείο, άλλες όπου τα παιδιά εγγράφονται, αλλά κάποια στιγμή εγκαταλείπουν το εκπαιδευτικό σύστημα και άλλες όπου η συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο είναι μεγάλη.

Με βάση τα προαναφερόμενα και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς,

ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Ποιες στοχευμένες δράσεις θα εφαρμοστούν στα σχολεία, οι οποίες θα αφορούν σε υποστηρικτικά μαθήματα για την κάλυψη γνωστικών κενών των παιδιών Ρομά, στήριξη για παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, φροντιστηριακά μαθήματα, θερινά τμήματα για τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο κλπ;

Πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία-γκέττο (μόνο για Ρομά) στον Ασπρόπυργο, στις Σοφάδες, στην Καστέλλα Ψαχνών, στη Γαστούνη, στην Κομοτηνή, στο Ζεφύρι και αλλού, δεδομένης της πάγιας βούλησης του Υπουργείου Παιδείας να εντάσσονται τα παιδιά Ρομά στις κανονικές τάξεις, ώστε να μην περιθωριοποιούνται, αποκλείονται ή διαχωρίζονται από τους λοιπούς μαθητές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου