Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Επικριτικός ο κ. Χάμαρμπεργκ με τα ΜΜΕ που αναπαράγουν στερεότυπα κατά των Ρομά

Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης που αναπαραγάγουν στερεότυπα και ρατσιστικές συμπεριφορές κατά των Ρομά επέκρινε ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Ορισμένες εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα στην Ευρώπη εξακολουθούν να προβάλλουν δηλώσεις, θέματα και οπτικοακουστικό υλικό που υποθάλπει τον ρατσισμό και τις εκδηλώσεις βίας εναντίον των τσιγγάνων-Ρομά στην Ευρώπη, επισήμανε σε σημερινή του παρέμβαση ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Σ' αυτού του είδους την δημοσιογραφία, τόνισε ο Επίτροπος, αγνοείται ο πολιτισμός των Ρομά και το γεγονός ότι αποτελούν την μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα στην Ευρώπη καθώς και το ότι οι Ρομά έχουν τα ίδια δικαιώματα μ' όλους τους άλλους ευρωπαίους πολίτες.

Η τάση αυτή όμως επεσήμανε ο κ. Χάμαρμπεργκ, υποκινεί βίαιες εκδηλώσεις ρατσισμού εναντίον των Ρομά, με δραματικές, πολλές φορές, συνέπειες.

Στην Ουγγαρία μεταξύ 2008 και 2009, έξι Ρομά, μεταξύ αυτών κι' ένα πεντάχρονο παιδί, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στα πλαίσια ενός κλίματος έντασης που είχε δημιουργηθεί από ομιλίες μίσους κατά των Ρομά, που προβλήθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ουγγαρίας, είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Στην Ρουμανία και τη Βουλγαρία, άρθρα και τηλεοπτικές εκπομπές, συνετέλεσαν στο να διαμορφώσει η κοινή γνώμη άποψη για τους Ρομά, χαρακτηρίζοντας τους συλλήβδην, "ζώα" και χωρίζοντάς τους σε "πρόβατα" και "λύκους".

Ανάλογα δημοσιεύματα, κατέληξε ο Επίτροπος, υπήρξαν στην Ιταλία και στην Γαλλία όπου, η συνεχής προβολή αρνητικών στερεοτύπων κατά των Ρομά, προκάλεσε μαζικές εξώσεις τους από τους καταυλισμούς τους και απελάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου