Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ

Το ακόλουθο δελτίο τύπου της ΜΚΟ "Αίτημα" απεικονίζει την παράνομη πρακτική των Αστυνομικών Αρχών να φυλακίζουν ανθρώπους για μόνο το λόγο ότι ζητούν Άσυλο.
Ενώ η σχετική Οδηγία ΕΕ προβλέπει ρητά ότι κανείς δεν μπορεί να φυλακίζεται μόνο επειδή είναι αιτών άσυλο, ενώ ακόμα και η Ελληνική νομοθεσία, παραβιάζοντας το ενωσιακό δίκαιο (με την έννοια της μη ορθής και αποτελεσματικής ενσωμάτωσης Οδηγίας στην Ελληνική έννομη τάξη, αφού αυθαίρετα "προσθέτει" στη διάταξη τον όρο "εκτός αν συνελήφθη προτού ζητήσει άσυλο"), προβλέπει ότι κανείς δεν φυλακίζεται για μόνο το λόγο ότι ζητά άσυλο, η Αστυνομική Αρχή παραβαίνει κατά τούτο το Νόμο και προβαίνει σε στέρηση της ελευθερίας των αιτούντων και στη συνακόλουθη επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.
Κατά τούτο, θεωρώντας ότι το ζήτημα δεν θα λυθεί με εκκλήσεις, ζητούμε από την Εισαγγελική Αρχή,στα πλαίσια της αυτεπάγγελτης δράσης της, να κινήσει ποινική δίωξη σε βάρος κάθε δράστη - αστυνομικού οργάνου που αποφασίζει την κράτηση και που παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή στην εκτέλεση μιας τέτοιας απόφασης για παράνομη κατακράτηση και παράβαση καθήκοντος, ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση που παραβιάζεται η σχετική ενωσιακή επιταγή δικαίου.

Αθήνα, 1η Μαΐου 2011
Το νομικό τμήμα της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΜΚΟ)

Ακολουθεί το από 30/4/2011 δελτίο τύπου της ΜΚΟ «ΑΙΤΗΜΑ»
(www.aitima.gr / aitima@freemail.gr)

Στη φυλακή όσοι ζητούν άσυλο!

Στα πλαίσια των Επειγόντων Μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010, η οργάνωσή μας υλοποιεί πρόγραμμα παροχής νομικής συνδρομής σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Το πρόγραμμα αυτό, που υλοποιείται σε συνεργασία με τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Στόχος του εγκεκριμένου αυτού προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και να βοηθηθούν να τα ασκήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο τα στελέχη του προγράμματός μας άρχισαν την ενημέρωση των προσφύγων και ορισμένοι από αυτούς ζήτησαν την συνδρομή μας προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Μετά την υποβολή του πρώτου αιτήματος και όταν πλέον ενημερώσαμε τις τοπικές αστυνομικές αρχές ότι θα ακολουθήσουν και άλλα αιτήματα, μας κατέστη γνωστό ότι όποιος υποβάλει αίτηση ασύλου χωρίς να διαθέτει ταξιδιωτικά έγγραφα θα κρατηθεί (σημειώνουμε ότι ελάχιστοι πρόσφυγες διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα).

Παρ’ότι θεωρήσαμε αδιανόητη μία τέτοια ενέργεια από τις αστυνομικές αρχές, ενημερώσαμε σχετικά έναν υπήκοο Σουδάν τον οποίο είχαμε προγραμματίσει για υποβολή αιτήματος ασύλου και αυτός επέμεινε στην αρχική του βούληση να προχωρήσει. Την 29/4/2011 τον συνοδεύσαμε στο Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας. Η αίτηση ασύλου υποβλήθηκε, ωστόσο ο αιτών -κατόπιν πρότασης του Τμήματος Αλλοδαπών και απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσπρωτίας- συνελήφθη και κρατείται.

Οι αστυνομικές αρχές, τιμωρώντας με φυλάκιση όποιον επιχειρήσει να ασκήσει το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου, ουσιαστικά καταργούν το δικαίωμα αυτό. Πρόκειται για μία πρακτική που συνιστά βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων όπως αυτά αποτυπώνονται στις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την χώρα μας.

Καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την κοινωνία των πολιτών να λάβουν θέση επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου