Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Χρυσή Αυγή: Οι θαυμαστές του Χίτλερ και του Λεπέν

Αναδημοσίευση από το "Έθνος" της 13ης/11/2010

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν τεθεί στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Σήμερα διαβαίνουν το κατώφλι του δημαρχιακού μεγάρου, εκμεταλλευόμενοι τη ρητορική μίσους σε βάρος των μεταναστών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής ανέδειξε για πρώτη φορά δημοτικό σύμβουλο έναν εκπρόσωπο της ακροδεξιάς στην Αθήνα. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, γενικός γραμματέας της φασιστικής «Χρυσής Αυγής», μπαίνει με δόξα και τιμή στο Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά με ποσοστό που ξεπερνάει το 5%.

Και εκεί που μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι σκίνχεντς της «Χρυσής Αυγής» είχαν τεθεί στο περιθώριο της πολιτικής ζωής της χώρας, σήμερα βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο εκμεταλλευόμενοι τη ρητορική μίσους σε βάρος των μεταναστών. Δεν έκρυψαν, μάλιστα, ούτε για τα... προσχήματα την «ταυτότητά» τους: για να γιορτάσουν την επιτυχία του εκλογικού συνδυασμού τους βγήκαν στο μπαλκόνι και άρχισαν να χαιρετούν ναζιστικά μπροστά στα μάτια των ψηφοφόρων τους που τους επευφημούσαν.


Πρόσφορο έδαφος
Με συνθήματα που στάζουν αίμα κατά των ξένων, αλλά και πρακτικές που «καθαρίζουν» τις πλατείες από την παρουσία κάθε «παρείσακτου», τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» («ΧΑ») έχουν τα τελευταία χρόνια καταφέρει να «ριζώσουν» στις γειτονιές της υποβαθμισμένης Αθήνας. Οι κάτοικοι που έχουν κουραστεί από την αδιαφορία της συντεταγμένης ελληνικής Πολιτείας, που συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στο μεταναστευτικό πρόβλημα, στρέφονται εύκολα στα ακραία στοιχεία αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας».

Είναι γνωστό πως οι περίοδοι κρίσης και πολιτικής αστάθειας ευνοούν την ανάπτυξη ακραίων κοινωνικών στάσεων. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι θεωρητικοί της «Χρυσής Αυγής», όπως ο Ν. Μιχαλολιάκος. Εχοντας «εμβαθύνει» στις πολιτικές πρακτικές του Ζαν-Μαρί Λεπέν που βάσισε μια ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία στη ρητορική «έξωσης» των μεταναστών των προαστίων στη Γαλλία, ο αρχηγός της «ΧΑ» έθεσε εαυτόν υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων.

Πολύ περισσότερο που στο κέντρο της πρωτεύουσας το πρόβλημα δεν είναι μόνο θεωρητικό, αλλά καθημερινότητας. Οι συνωστισμένοι μετανάστες της περιοχής που προσπαθούν να επιβιώσουν όπως μπορούν, χωρίς στέγη, χωρίς δουλειά, χωρίς χαρτιά και χωρίς μέριμνα από την ευρωπαϊκή χώρα που τους δέχθηκε είναι ένα ζήτημα ανοιχτό που αναζητά τη λύση του.

Αυτές τις μέρες έκλεισαν δύο χρόνια από τότε που οι κάτοικοι για πρώτη φορά είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που πήγαινε να δημιουργηθεί. Μάλιστα, στις 12 Νοεμβρίου 2008 είχαν στείλει επιστολή με 1.000 υπογραφές στους πολιτικούς αρχηγούς μιλώντας για το γκέτο στην περιοχή τους: «Γνωρίζετε ότι οι τιμές των ακινήτων της περιοχής μας φθίνουν συνεχώς σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα; Γνωρίζετε ότι η περιοχή μας, αν και κέντρο της πρωτεύουσας, αποτελεί πλέον τόπο προς αποφυγή για κατοικία;», σημείωναν μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Από τότε άρχισε η «Χ.Α.» να δραστηριοποιείται στην περιοχή. Και όπως εύστοχα περιγράφει ιστολόγιο φίλα προσκείμενο στην οργάνωση: «Επενέβη σε κάποιες περιπτώσεις ο δήμος, αυξήθηκε η αστυνόμευση, αποφασίστηκε η ανάπλαση της πλατείας που ακόμα βέβαια είναι στα χαρτιά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι πολίτες αποφάσισαν να μείνουν στη γειτονιά και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Δεν επέλεξαν τον δρόμο της φυγής όπως πολλοί θα επιθυμούσαν κι όπως κάνουν άλλοι κάτοικοι περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Πήραν τη κατάσταση στα χέρια τους, κινητοποιήθηκαν και ξύπνησαν κι άλλους, παρέσυραν κατοίκους άλλων περιοχών να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξαν. Στη προσπάθειά τους βρήκαν συμπαραστάτες εθνικιστές και Ελληνόψυχους που γνώριζαν τη κατάσταση και τους βοήθησαν».

Και οι «εξοργισμένοι» ανέλαβαν δράση. Κάθε μέρα, ομάδα κατοίκων αναλαμβάνει να διώξει τους περιφερόμενους μετανάστες από τις πλατείες. Μια κυρία με το ψευδώνυμο «ντουντουκοφόρος» αναλαμβάνει να απομακρύνει με τη φωνή της τους ενοχλητικούς. Συχνοί είναι και οι προπηλακισμοί. Αλλά για τις πιο... «βρώμικες δουλειές» ενημερώνει τη «Χ.Α.», τα μέλη της οποίας έρχονται για να «καθαρίσουν. Αρκετοί ακόμη διαμένοντες στην περιοχή συνδράμουν το έργο των «πρωτοστατών».


Προπαγάνδα
Ακόμη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα, Σπύρος Γιαννάτος, μοίραζε φυλλάδια του Ν. Μιχαλολιάκου, ενώ πολλές φορές έχει προπηλακίσει μέλη αριστερών οργανώσεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες.

Στους «επηρεασμένους» κατοίκους έχουν προστεθεί και παλαιότεροι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '90. Είναι νωρίς ακόμη για να διασταυρωθεί, αλλά λέγεται πως πολλοί από όσους ψηφίζουν στις παρούσες εκλογές επέλεξαν τον Ν. Μιχαλολιάκο! Αποτάσσοντας από πάνω τους τη... ρετσινιά του διαφορετικού, εντάσσονται στις ομάδες και γίνονται ίδιοι με τους «ντόπιους». Εικάζεται, μάλιστα, ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων της Πλατείας Αττικής συνεργάζονται με τους Χρυσαυγίτες...Από κυνηγός των μεταναστών, εκλογική αντιπρόσωπος του Μιχαλολιάκου

Η ολλανδική τηλεόραση γύρισε πρόσφατα βίντεο στον Αγιο Παντελεήμονα και στην Πλατεία Αττικής. Στο ρεπορτάζ, η εκλογική αντιπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα» προπηλακίζει μπροστά στην κάμερα τους μετανάστες που βρέθηκαν στον δρόμο της.


Η «ντουντουκοφόρος», που εδώ φαίνεται να προπηλακίζει μετανάστη στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, ήταν εκλογική αντιπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα».


Μπροστά στην κάμερα της ολλανδικής τηλεόρασης, έτερη εξοργισμένη κάτοικος της περιοχής παραδέχεται ότι σπρώχνει και κλωτσάει μετανάστες για να φύγουν από την πλατεία.


Οι προπηλακισμοί και οι απειλές εναντίον των μεταναστώνείναι καθημερινές στο 6ο Δημοτικό διαμέρισμα Αθηνών. Ακόμη και μπροστά στην κάμερα «εξαγριωμένοι» κάτοικοι τους σπρώχνουν και τους βρίζουν.


Πολλοί κάτοικοι έχουν ταυτιστεί με την οργάνωση

Στα εκλογικά τμήματα του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, όπου ανήκουν και οι περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και της πλ. Αττικής, ο Ν. Μιχαλολιάκος και η «παρέα» του κέρδισαν χιλιάδες ψήφων. Χαρακτηριστικό είναι πως σε τέσσερα τουλάχιστον εκλογικά τμήματα του Αγ. Παντελεήμονα ο Ν. Μιχαλολιάκος κατέγραψε ποσοστά της τάξης του 20%. Συγκεκριμένα στο εκλογικό τμήμα 2718 έλαβε το 21,7% των ψήφων, στο 2715 το 20,11%, στο 2714 το 19,5% και στο 2708 έρχεται τρίτος με 22,3%.

Είναι προφανές ότι οι 10.222 ψηφοφόροι του Μιχαλολιάκου δεν ανήκουν στη φασιστική οργάνωση, ούτε ενστερνίζονται τις πρακτικές του προπηλακισμού και της βίας σε βάρος των μεταναστών. Ωστόσο, η έντονη παρουσία των μελών της στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, καθώς και η εγκατάλειψη αυτού ευνόησε την εκκόλαψη του «αβγού του φιδιού» στην περιοχή. Δεν λείπουν ωστόσο και οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν προσχωρήσει στις τάξεις της «Χρυσής Αυγής» και έχουν ταυτιστεί με τις μεθοδολογίες της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις και πράξεις των κατοίκων της περιοχής που αποτύπωσε το βίντεο της ολλανδικής τηλεόρασης. Αναλαμβάνοντας ρόλο εκπροσώπου της οργάνωσης στις γειτονιές τους, «εξοργισμένοι» κάτοικοι μοιράζουν φυλλάδια της «Χρυσής Αυγής» στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, με ντουντούκες φωνάζουν στους ξένους να φύγουν από την Πλατεία Αττικής, κάποιες φορές τους σπρώχνουν και τους κλωτσούν όταν αρνούνται να φύγουν από τα παγκάκια.


Ποιοι είναι οι φασίστες
Οι αιμοβόροι σκίνχεντς που στρατολογούν μαθητές


Στάζουν αίμα και μίσος τα παντός είδους μηνύματα των μελών των φασιστικών ομάδων που δρουν σε ολόκληρη τη χώρα. Με κοινό παρονομαστή τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, νεόκοπες ομάδες, αλλά και παλαιότερες οργανώνονται ηλεκτρονικά και δρουν στις γειτονιές της χώρας. Δεν είναι τυχαίο που για μεγάλο χρονικό διάστημα η «ΧΑ» ήταν εκτός νόμου, αφού οι μισαλλόδοξες πρακτικές της την είχαν κατατάξει στις επικίνδυνες για τη δημόσια κοινωνική ζωή οργανώσεις.

Χαρακτηριστική της... ιστορίας των νεοναζί στην Ελλάδα είναι η υπόθεση του «Περίανδρου». Τον Ιούνιο του 1998 ο φοιτητής της Φιλοσοφικής Δημήτρης Κουσουρής είχε υποστεί πολλαπλά χτυπήματα από ακροδεξιούς, με επικεφαλής τον κατά κόσμον Αντώνη Ανδριτσόπουλο και τη συμμορία του. Το δικαστήριο είχε καταδικάσει τον «Περίανδρο»σε κάθειρξη 12 ετών, απόφαση που επικυρώθηκε πρόσφατα στο Εφετείο.

Πολλές ακόμη επιθέσεις με στόχο καταστήματα (πχ. βιβλιοπωλεία), στέκια αριστεριστών και πρόσωπα έλαβαν χώρα τα χρόνια που ακολούθησαν. Με την ανοχή και των Αρχών -η Αστυνομία τις περισσότερες φορές «καθυστερούσε» να δράσει- η «ΧΑ» συνέχιζε την τακτική εκφοβισμού και «τρομοκρατίας».

Η κινητικότητα στο μεταναστευτικό ενεργοποίησε ξανά τα βίαια ένστικτα των φανατικών. Τα νεοφασιστοειδή έσπευσαν να δικαιολογήσουν και να ενισχύσουν την «αγανάκτηση» των απλών πολιτών, καλώντας απροκάλυπτα «κάθε Ελληνα πατριώτη να δράσει κατά των ξένων», αρνούμενοι φυσικά την ευθύνη των επιθέσεων. Στόχος των εγκληματιών νεαρών που δρουν πια σε μικρές, αλλά οργανωμένες ομάδες δεν είναι μόνον οι μετανάστες, αλλά και αυτοί που στο φανατισμένο τους μυαλό ταυτίζονται με το «σύστημα», την «υποδούλωση της Ελλάδας» και την «ξέφρενη παγκοσμιοποίηση». Οι ακροδεξιές οργανώσεις έχουν σκοπό «την πρακτική δράση», σε αντίθεση με τη «θεωρητικούρα» των παλαιότερων ρατσιστικών ομάδων.


Το λουκ
Η εμφάνισή τους ποικίλλει. Κάποια μέλη έχουν ξυρισμένα κεφάλια σύμφωνα με το πρότυπο των πρώτων διδαξάντων σκίνχεντς. Αυτοί είναι οι «εθνικόφρονες», οι ιδεολόγοι, που στα βήματα της Χρυσής Αυγής αναλαμβάνουν δράση. Υπάρχουν και άλλοι, που έχουν «μπερδέψει»τα εθνικιστικά σύμβολα με τον Τσε Γκεβάρα!

«Οι παρέες αυτές λειτουργούν περισσότερο ''επικοινωνιακά'', αλλά χωρίς το ιδεολογικό και θεωρητικό υπόβαθρο των γνωστών φασιστο-ομάδων. Στη λογική της επίσημης ακροδεξιάς, τα μέλη τους επιτίθενται απροκάλυπτα σε μετανάστες, αλλά είναι πιο προσεκτικοί όταν πρόκειται για Ελληνες» εξηγεί ο Θανάσης Κούρκουλας από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. Οι ακροδεξιοί φανατίζουν κι επιστρατεύουν νέα παιδιά μιλώντας τους για την «ανωτερότητα της ελληνικής φυλής». Νεαροί σκίνχεντες έχουν θεαθεί έξω από σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών να στρατολογούν μαθητές...Η... ψυχή

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θεωρείται ιδρυτής της οργάνωσης. Σε ηλικία μόλις 16 ετών εντάχθηκε στο «Κόμμα της 4ης Αυγούστου», το οποίο είχε ιδρύσει ο Κώστας Πλεύρης.

Συνελήφθη για πρώτη φορά στις 24 Ιουλίου 1974 έξω από την αγγλική πρεσβεία. Τα Χριστούγεννα του 1976 προφυλακίστηκε για επεισόδια στην κηδεία του αστυνομικού Βαγγέλη Μάλλιου. Σε αυτούς τους δύο μήνες που έμεινε στον Κορυδαλλό γνώρισε τους πρωταιτίους της απριλιανής χούντας.

Το 1984 αναλαμβάνει αρχηγός της Νεολαίας ΕΠΕΝ, κατόπιν προσωπικής εντολής του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου.

Το 1993 εκδίδει την εφημερίδα «Χρυσή Αυγή».


ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΜΑΤΙΝΑ ΔΕΜΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου