Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΛΕΙΑΔΩΝ ΓΙΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΚΑΜ

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε μια ακόμα είδηση για νέο βασανισμό και αιφνιδιαστική μεταγωγή κρατουμένου, απεργού πείνας, η οποία μάλιστα προκάλεσε την εξέγερση των κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού σήμερα, 24/02/2018.
Οι Πλειάδες καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δεσμευτεί για την καλυτέρευση της μεταχείρισης των κρατουμένων και να θέσει τέλος στις αιφνιδιαστικές μεταγωγές.
Δυο περίπου μήνες πριν, στις 18/12/2017, παρακολουθήσαμε την είσοδο των ΕΚΑΜ στη Φυλακή Πάτρας, απ' όπου, όπως καταγγέλθηκε, "απήχθησαν" τα ενεργότερα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κρατουμένων και διασκορπίστηκαν σε διαφορετική φυλακή το καθένα. Και σ' εκείνη την περίπτωση, όπως και στη σημερινή, καταγέλθηκε ότι οι μεταγόμενοι βασανίστηκαν και δεν τους επετράπη ούτε να πάρουν τα πράγματά τους. 
Επαναφέρεται συνεπώς ζωηρά το ζήτημα της αδικαιολόγητης επέμβασης των ΕΚΑΜ εντός των φυλακών και του -ενίοτε και βασανιστικού- και πάντως όλως αυθαίρετου τρόπου με τον οποίον αποφασίζονται και πραγματοποιούνται οι μεταγωγές, χωρίς καμία ενεργό συμμετοχή του κρατουμένου - φορέα των δικαιωμάτων που μεταξύ άλλων προστατεύονται και από τα άρθρα 3,8 και 13 ΕΣΔΑ, και ζητείται:
-Να προσκαλείται ο ΚΑΘΕ κρατούμενος να εκφέρει τις τυχόν αντιρρήσεις του σε περίπτωση που επίκειται έκδοση απόφασης μεταγωγής, να συμμετέχει στην τοποθέτησή του, να "ακούγεται", να εκπροσωπείται από δικηγόρο, ακόμα και από τον κατάλογο, και να έχει πρακτικό και αποτελεσματικό ένδικο μέσο σε περίπτωση απόφασης που θεωρεί ότι βλάπτει τα δικαιώματά του, προληπτικά, και προτού η απόφαση υλοποιηθεί.
-Σε κάθε περίπτωση που μπαίνουν τα ΕΚΑΜ μέσα στη φυλακή, να ενεργοποιείται αυτεπαγγέλτως ο Μηχανισμός του Συνηγόρου του Πολίτη, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της αρχής της αναλογικότητας και η βεβαιότητα ότι πρόκειται για απολύτως αναγκαία παρέμβαση και όχι για επίρρωση της (γενικευμένης, δυστυχώς) αισθητικής αυθαιρεσίας. Να δημοσιεύονται οι λόγοι που δικαιολογούν τέτοια επέμβαση στις Εκθέσεις της Αρχής. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης της αρχής της απολύτου αναγκαιότητας, να ασκεί την αρμοδιότητά του ο Συνήγορος να παραπέμπει στον Εισαγγελέα για τα νόμιμα, μαζί με το πόρισμά του για την αυθαιρεσία που εμφιλοχώρησε.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση που καταγγέλλεται βασανισμός κρατουμένου και αυθαίρετη δράση σωφρονιστικών και αστυνομικών αρχών, θα πρέπει ν' ακολουθεί άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη διερεύνηση των ευθυνών για τον αναφερθέντα βασανισμό τόσο από την Εισαγγελική Αρχή, όσο και από τον οικείο Μηχανισμό προστασίας από τα Βασανιστήρια, που έχει ανατεθεί στο Συνήγορο του Πολίτη, ως την πλέον κατάλληλη Αρχή.
Οι Πλειάδες παρακολουθούμε στενά την ενεργοποίηση (η μη) της Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς και την αποτελεσματικότητά της (ή μη) στην διασφάλιση των δικαιωμάτων που εγγυάται εκείνη, πλέον, σε εθνικό επίπεδο, με σκοπό να συνταχθεί σχετική Έκθεση για το ρόλο και την αποτελεσματικότητά της, όπως γίνεται αντιληπτή από την κοινωνία των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου