Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

ΞΕΚΙΝΑ Η 1Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Οι "Πλειάδες" ενημερώνουν ότι 30 νομικοί θα συμμετάσχουν στην 1η εκπαίδευση εθελοντών δικηγόρων στα πλαίσια του προγράμματος νομικής προστασίας προσφύγων της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Πλειάδες».
Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχουσες/-οντες θα κληθούν να εφαρμόσουν τις αποκτηθείσες γνώσεις στην πράξη, μέσα από στρατηγική νομική εκπροσώπηση, συμμετοχή σε ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν προσφυγές στο ΕΔΔΑ και τον ΟΗΕ, δικαιωματική προστασία των προσφύγων στην πράξη. 
Η εκπαίδευση αυτή δεν είναι απλώς ένα μέγεθος που έρχεται να προστεθεί στις γνώσεις των συμμετεχουσών και συμμετεχόντων, αλλά όχημα για την εν τοις πράγμασι ενασχόληση με το προσφυγικό.

Η εκπαίδευση θα γίνει στον χώρο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20) και θα διαρκέσει από την Δευτέρα 6 Ιουνίου μέχρι και την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016.

Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης έχει ως εξής :
 Δευτέρα 06-06-16
• Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, Δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος «Πλειάδων»
«Καλωσόρισμα των συμμετεχουσών και συμμετεχόντων στην ομάδα νομικών των Πλειάδων. Εισαγωγή στο είδος και τους στόχους του εγχειρήματος». 14.00-15.00
• 
Μέσω Skype: Marie – Laure Basilien-Gainche, Professor of Public Law, University Jean Moulin Lyon 3, 15.00 – 16.00 
“EU Member States' positive obligations (international, European, and constitutional legal commitments) as regards the refugees' selection process and challenges posed”, 16.00-16.30 Discussion (Q n A)
• Τσιμπουκίδης Γιάννης, Δικηγόρος Αθηνών, Δίκαιο Αλλοδαπών:
«Η νομοθεσία για το άσυλο, όπως ισχύει και εφαρμόζεται στην Ελλάδα",
16.30 –20.00
Τρίτη 07-07-2016
• Syd Bolton, νομικός, ειδικευμένος στη δικαιωματική προστασία των παιδιών
(UK solicitor non-practising) refugee child rights lawyer
child asylum/rights session 16.00-17.30
• Catriona Jarvis, former refugee and immigration law judge of the UK Upper Tribunal
τ.Δικαστής υποθέσεων μετανάστευσης και ασύλου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου
gender/ persecution session 17.30-19.00
19.00-19.30: Συζήτηση
*The sessions will involve discussion with the participants, moderated by Athens Lawyer Ms.Electra-Leda Koutra. Working language will be English.
*electronic versions by email and links to resources for participant to download will be made available
Τετάρτη 08-06-2016
Skype Sessions with Professors
• Steve Peers, Professor of European Law, University Of Essex, “EU law and the EU Turkey deal”, 11.00-12.00Ερωτήσεις και Απαντήσεις 12.00-12.30
• Stuart Russell, Former Montréal lawyer, former law professor and former administrative judge in Sydney (Refugee Review Tribunal), Australia. human rights defenders’ defender and networker. (Skype Session) 12.45-14.15
“Στοιχεία προσφυγής που προσκαλεί τον Διοικητικό Δικαστή σε αποδοχή της» - «Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσα προστασίας τους».
Διακοπή
• John Palmer, Marie Curie Researcher, Professor in University Pompeu Fabra inBarcelona, teaches in the Interdisciplinary Research Group on Immigration (GRITIM) GRITIM masters program, former UNHCR protection Officer 
«Questions of Evidence in Refugee Status Detrmination” 15.30 – 16.55
*Μια ομάδα φοιτητών του κ.Καθηγητή θα παρακολουθήσει από την Ισπανία την παρέμβαση και δηλώνει διαθέσιμη να αξιοποιηθεί από εμάς ως ομάδα εργασίας σε εγχειρήματα τεκμηρίωσης 
Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα, 18.00 – 20.00
«Προοπτικές στρατηγικής εργασίας σχετικά με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τις απορρίψεις αιτημάτων μετεγκατάστασης και συναφή ζητήματα.
Η αξιοποίηση του ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος και της κοινωνίας των πολιτών για την καλύτερη και ευχερέστερη τεκμηρίωση της στρατηγικής νομικής εργασίας.
Οι προκλήσεις στην πράξη. Προοπτικές για στρατηγική νομική εκπροσώπηση και πρόκληση συστημικών αλλαγών από τους νομικούς»
«Δημιουργία των πρώτων ομάδων εργασίας».
 .
Η εκπαίδευση φυσικά δεν τελειώνει με τη συνάντηση αυτή, θα συνεχιστεί μέσα στο χρόνο, το ίδιο και η συνεργασία μεταξύ των μελών του νομικού τμήματος. 
Ο Δικαστής κ.Χρήστος Ροζάκης, τ.Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφέρθηκε να συμμετάσχει επίσης στην εκπαίδευση της νομικής ομάδας των Πλειάδων, εξηγώντας δικαιωματικές διαστάσεις και την απόφαση στην υπόθεση M.S.S. v. Greece and Belgium, σε συμπληρωματική εκπαίδευση που θα λάβει χώρα μετά τις 20 Ιουνίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου