Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ - ΑΝΑΦΟΡΑ "ΠΛΕΙΑΔΩΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΞΩΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ - ΑΝΑΦΟΡΑ

Της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

«πλειάδες»

 

θεμα: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Παρά την προσωρινή διαταγή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNHRC), οικογένειες Ρομά που ζουν σε καταυλισμό στο Χαλάνδρι της Αθήνα κινδυνεύουν από επικείμενη εξαναγκαστική έξωση και ισοπέδωση τμήματος του καταυλισμού τους.
Δεκάδες οικογένειες Ρομά που ζουν σε ιστορικό καταυλισμό στο Χαλάνδρι Αττικής (Περιοχή «Πεύκο Πολίτη», Νομισματοκοπείο), κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε στις 25-09-2014 ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Γενική Δ/νση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών), χωρίς να μπορούν στην πράξη να μετεγκατασταθούν νόμιμα.
Οι οικογένειες έχουν ζήσει στην περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και πολλά από τα παιδιά πηγαίνουν στα τοπικά σχολεία . Η απόφαση να εκτελεστεί η κατεδάφιση των οικιών των Ρομά ελήφθη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα της UNHRC (προσωρινά μέτρα). Η διαταγή του Μάιου 2013 προς τις ελληνικές αρχές ζητούσε τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της απώλειας στέγης οικογενειών Ρομά, ενώ μια ανακοίνωση σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στέγης της κοινότητας εξετάζεται από την Επιτροπή. Η εντολή αυτή επιβεβαιώθηκε από το UNHRC τον Αύγουστο του 2013, τον Φεβρουάριο του 2014 και, ξανά με ενέργειες του ΕΠΣΕ, ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΡΑ προ 2 ημερών, με επείγουσα κοινοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Παρά ταύτα, παρακολουθήσαμε στα Μ.Μ.Ε. σήμερα, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, τον Υπουργό Εσωτερικών να επιβεβαιώνει ότι την Τρίτη το πρωί θα «μπει η μπουλντόζα» και να διαβεβαιώνει (ψευδώς) ότι «οι εγκαταστάσεις του όρους Πατέρα είναι έτοιμες να δεχθούν τους Ρομά» (δείτε τις σχετικές δηλώσεις εδώ.)
Σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 στο όρος Πατέρα –παλαιά ΝΑΤΟϊκή βάση, διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται ακόμα υποδομή ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ παράλληλα η κοντινότερη κολώνα της ΔΕΗ βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά.  (βλέπετε το σχετικό άρθρο, που συνοδεύεται από φωτογραφική τεκμηρίωση εδώ).
Η δε απομόνωση της περιοχής αυτής, είναι σημειολογικά συντριπτική για την παρανόηση της Πολιτείας σχετικά με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους Ρομά συμπολίτες μας.
Στις 8 Νοεμβρίου 2013, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχε λάβει απόφαση να μετεγκατασταθούν οι οικογένειες Ρομά από το Χαλάνδρι προς μια παλιά ΝΑΤΟϊκή βάση στην οποία υπήρχαν αμερικάνικα ραντάρ, στην κορυφή του όρους Πατέρα, σχετικά κοντά στην πόλη των Μεγάρων. Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία ή/και με τον Συνήγορο του Πολίτη. Οι Ρόμα αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση, καθώς είναι σε μια απομακρυσμένη περιοχή και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για αυτούς να έχουν πρόσβαση σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, οι ίδιοι είναι Δημότες Χαλανδρίου, έχουν επί δεκαετίες θεμελιώσει βιοτικές σχέσεις στο Χαλάνδρι και δεν επιθυμούν να ζήσουν εξόριστοι, σε μια περιοχή χιλιόμετρα μακριά από την… επόμενη διασταύρωση.
Υπό το φως των ανωτέρω, η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «πλειάδες» καλεί όλες τις συλλογικότητες και τους δημοκρατικούς θεσμούς να ενεργοποιηθούν ενάντια στην εκτέλεση του «σχεδίου» που προσβάλλει και το ελάχιστο της ανθρωπιάς μας.
Καλεί την Ελληνική Πολιτεία να σεβαστεί το ασφαλιστικό μέτρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ρομά συμπολιτών μας, ιδίως της πληθώρας των παιδιών και ΑμεΑ ανάμεσά τους, και να μην τους εκθέσει σε τρώση του πυρήνα των δικαιωμάτων τους στη ζωή, την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ιδιωτική – οικογενειακή ζωή, την εκπαίδευση.
ΚΑΛΟΥΜΕ τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ανακαλέσει αυθημερόν, οίκοθεν, την με αριθ.πρωτ.Φ244/οικ4010/2014 από 25-09-2014 Απόφαση του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

ΚΑΛΟΥΜΕ τον Υπ.Εσωτερικών και τον Υπ.Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να προβούν σε κάθε ενέργεια κατάλληλη, ώστε να προληφθεί περαιτέρω θυματοποίηση των Ρομά του συγκεκριμένου καταυλισμού, τηρουμένων των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ότι προσεκλήθησαν να ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ την ιδιωτική εταιρία (ανάδοχη – εργολήπτρια των εργασιών κατεδάφισης) με την επωνυμία «Δ.Λαμινάτος – Ι.Δημητρακόπουλος και ΣΙΑ Ε.Ε.», η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, το Α/Τ Χαλανδρίου και Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.
ΖΗΤΟΥΜΕ από όλους τους ανωτέρω ΝΑ ΜΗΝ συνδράμουν σε μια ΠΡΟΔΗΛΩΣ Αντισυνταγματική ενέργεια.
Ειδικότερα, ζητούμε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία κοινοποιούμε την παρούσα Δημόσια Δήλωσή μας, όχι μόνο να μην συνδράμει, αλλά, αντίθετα, να ενσκήψει με ενάργεια και ευαισθησία πάνω στο ζήτημα της αποτελεσματικής αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας που θα εκθέσει ΜΑΖΙΚΑ ανθρώπους, πόσω δε μάλλον παιδιά και αναπήρους, σε κίνδυνο ζωής και υγείας, λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής.
Επισημαίνουμε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας και δια του άρθρου 28 αυτού οι Διεθνείς Συμβάσεις δεσμεύουν τη χώρα με υπερνομοθετική ισχύ, καθώς και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν θεμέλιο της Δημοκρατίας.
Τα δικαιώματα αυτά θα πληγούν ανεπανόρθωτα, μαζί και η διεθνής μας εικόνα, αν εκτελεσθεί η με αριθ.πρωτ.Φ244/οικ4010/2014 από 25-09-2014 Απόφαση του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Τέλος, ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η Ελληνική Πολιτεία στην προαναγγελθείσα κατεδάφιση, θα επιμείνουμε στο αίτημα για αποτελεσματική διερεύνηση και ποινική δίωξη κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, καθώς και κάθε οργάνου που με τις πράξεις ή/και τις παραλείψεις του κατέστησε αβοήθητα πρόσωπα, τα οποία είναι ιδιαίτερα πιθανό θα υποστούν βαριά βλάβη, τα δε ΑμεΑ του καταυλισμού ακόμα και θάνατο, αφότου βρεθούν σε χώρο που στερείται των κατάλληλων υποδομών για την επιβίωσή τους ή στο δρόμο, παρά τις δεσμευτικές για τη χώρα υποδείξεις που ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να επαναλάβει τέσσερις φορές ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΗΛΕΚΤΡΑ – ΛΗΔΑ ΚΟΥΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου