Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΙΓΑΝΑ ΚΑΙ ΚΙΝΕΙ ΝΕΑ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι η κ.Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Κέρκυρας παραγνώρισε την επιστολή μας, αλλά και τα αντικειμενικά δεδομένα που είχε ενώπιόν της, και κίνησε ποινική δίωξη σε βάρος του Χρήστου Ριγανά για κακουργηματική (δηλαδή από μη εξαρτημένο άτομο) καλλιέργεια και κατοχή ινδικής κάνναβης. 

Εξ ου και θα εξακολουθήσει να κρατείται έως την Πέμπτη, οπόταν θα απολογηθεί στον τακτικό Ανακριτή Κέρκυρας. 

Εκτιμούμε ότι ο Χρήστος Ριγανάς θα έπρεπε να είναι σήμερα στο σπίτι του ατιμώρητος -θα έπρεπε να έχει κατηγορηθεί για απόπειρα προμήθειας (δια καλλιέργειας) και προμήθεια μικροποσότητας (που του έφτανε για χρήση 1-2 ημερών) ινδικής κάνναβης, δηλαδή για πράξεις που αν κριθεί ότι οι ποσότητες προορίζονταν για δική του χρήση, όπως είναι αυτονόητο (και τεκμηριωμένο έως και με πρόσφατη δικαστική πραγματογνωμοσύνη) στη συγκεκριμένη υπόθεση, μένουν υποχρεωτικά ατιμώρητες.

Όπως επισημάναμε εγγράφως στην Κ.Εισαγγελέα που είχε σήμερα στα χέρια της την τύχη του κ.Ριγανά, αλλά, μέσα απ΄την νέα περιπέτειά του, και την αγωνία όλων όσων έχουν ανάγκη την κάνναβη για θεραπευτικούς λόγους.

"Ευχόμαστε ότι ο εκάστοτε εφαρμοστής του Δικαίου θα δεν θα «κοιτάξει» απλώς την υπόθεση, αλλά ότι θα την «δει». Ιδίως αυτήν την υπόθεση. 

Πίσω απ’ τους αριθμούς, και πέρα από την συνηθισμένη αυτοματοποίηση, βρίσκεται πάντα ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία. 

Θα υποστηρίξουμε τον κ.Ριγανά και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της με μεγάλο ενδιαφέρον, καθότι εμπεριέχει εκφάνσεις θεμελιωδών κατακτήσεων του νομικού και κοινωνικού μας πολιτισμού, όπως είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε να σμιλεύεται νομολογιακά μέσα από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. 

Θα ήταν μεγάλη τιμή μας αν λαμβάνατε υπόψη τις σκέψεις που περιέχονται στην παρούσα επιστολή, κατά την άσκηση του λειτουργήματός Σας σε ένα από τα σπουδαιότερα στάδια της Ποινικής Δίκης: αυτό του προσδιορισμού του χαρακτήρα της ποινικής «πράξης». 

Κ.Εισαγγελέα, 

Πρόκειται για μιαν ιδιάζουσα, αμιγώς ανθρωπιστική υπόθεση. 

Ο κ.Ριγανάς θα χάσει την υγεία και το πιθανότερο και τη ζωή του αν τεθεί σε κράτηση, είτε μέσα από την πρόσδοση κακουργηματικού χαρακτήρα στην πράξη του, είτε μέσα από μια σειρά –έστω πλημμεληματικού χαρακτήρα- διαδοχικών διώξεων για τον ίδιο νομικό και πραγματικό λόγο, αν αυτές δεν οδηγήσουν στην ατιμωρησία του για τη χρήση κάνναβης. 

Ο κ.Ριγανάς, πράγματι, θα εξακολουθήσει να κάνει χρήση κάνναβης, αν αφεθεί ελεύθερος.Όχι επειδή ασεβεί στην έννομη τάξη μας, αλλά επειδή έχει την φυσική τάση, όπως κάθε ανθρώπινο ον, να παραμείνει ζωντανός. 

Επειδή η κάνναβη λειτουργεί θεραπευτικά επάνω του, και αυτό έχει αποδειχθεί πανηγυρικά στην περίπτωσή του. 

Μόνον η διακοπή της (τις περιόδους που φυλακίστηκε για την χρήση της) στάθηκε ικανή να υπονομεύσει την υγεία του και να διευκολύνει την αύξηση του ιϊκού φορτίου (CD4) στον οργανισμό του, με άμεσο κίνδυνο της ζωής του. 

Είναι λογικό ότι θα προτιμήσει να μεταβεί στην φυλακή, από το να διαβεί τον «Αχέροντα ποταμό», που δεν έχει επιστροφή ανάμεσά μας. 

Μια Δίκαιη Εισαγγελική εκτίμηση στο παρόν στάδιο, θα περιφρουρήσει βασικές κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού, καθώς και θα αποθαρρύνει την περαιτέρω θυματοποίηση ενός ανθρώπου που με την πράξη που καλείστε να χαρακτηρίσετε δεν βλάπτει, στην συγκεκριμένη ιδιάζουσα περίπτωση, ούτε τον πλησίον του, αλλά ούτε καν τον εαυτό του". 

Ήταν αρμόδια, δυνάμει του άρθρου 30 παρ.2 τυ Ν.4139/2013, να κρίνει το κατά πόσον είχε μπροστά της ένα άτομο με βεβαιωμένη εξάρτηση από την ινδική κάνναβη, όπως ΚΑΤ' ΕΞΟΧΗΝ ο Χρήστος Ριγανάς. Πληροφορηθήκαμε, όμως, ότι ανέφερε πως "η ποσότητα ήταν πολύ μεγάλη για να τον κρίνει εξαρτημένο" (sic). 

Πάντως, η ποσότητα για την οποία μιλάμε εδώ δεν ξεπερνά την χρήση 2 ημερών (18 γραμμάρια), ενώ η καλλιέργεια αφορούσε 40 ανώριμα δενδρύλλια, όσα από τα οποία επιβίωναν και δεν "έβγαιναν αρσενικά" θα έδιναν προϊόν μήνες μετά (λιγότερα από τα μισά). Με δεδομένες τις επιβεβαιωμένες ανάγκες του συγκεκριμένου χρήστη, η ποσότητα ήταν κατά την άποψή μας μικρή. Θα αρκεστούμε προς το παρόν στην παράθεση της επιστολής μας, την οποία, παρότι πληροφορηθήκαμε ότι "ξεφύλλισε", προφανώς δεν έλαβε υπόψη...

Έντυπο Αποστολής Φαξ
Προς: 
Α.Τ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
(προς άμεση παράδοση στον κρατούμενο Χ.Ριγανά) και προς την
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΟΠΟΣ
ΗΜ/ΝΙΑ
Υπόψη:
Διοικητού – Αξιωματικού Υπηρεσίας
κρατουμένου κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΙΓΑΝΑ
Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ)
Αθήνα
25/06/2014
Αριθμός/οί Φάξ:



Θέμα:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ Ο ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ, ΠΡΟΣΑΓΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΑΣ κ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΙΓΑΝΑΣ

Αριθμός Σελίδων
Φαξ:
21




ΑΡ.ΠΡΩΤ.ΕΞ. 11/2014

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ/ΤΗΣ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Της  Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα[1] – «πλειάδες» (Μ.Κ.Ο.), εδρεύουσας στην Αθήνα, Βουλγαροκτόνου 42, Τ.Κ.11472, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από την υπογράφουσα πρόεδρό της, Δικηγόρο Αθηνών κ. Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα.-

Κ.Εισαγγελέα,

 Προσάγεται σήμερα Ενώπιόν Σας ο συλληφθείς για παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών, την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2014 (χθες), κ. Χρήστος Ριγανάς, ο οποίος είναι εξυπηρετούμενος του Φορέα μας. 

Θεωρώντας ότι το παρόν στάδιο της ποινικής διαδικασίας είναι το κρισιμότερο για την τύχη του εντολέως μας –και δεν εννοούμε μόνον την ποινική- αποτολμούμε την αποστολή σε Εσάς των παρακάτω: 

Έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από τότε που (ξανα)διαβάσαμε στα Μ.Μ.Ε. –στους «πρωταγωνιστές» του Θεοδωράκη αυτή τη φορά[2], και στα «Νέα»[3] - για τη συνέντευξη του επί 25 χρόνια τότε χρήστη χασίς και οροθετικού Χρήστου Ριγανά, από την Κέρκυρα. 

Η περίπτωσή του μας είχε κινήσει έντονα το ενδιαφέρον, μια και ισχυριζόταν ότι είχε κατορθώσει, κάνοντας χρήση χασίς για θεραπευτικό σκοπό, να παραμείνει καλά στην υγεία του, παρότι έπασχε από AIDS

Παραδεχόταν ότι εξακολουθεί να καλλιεργεί, για να παραμείνει… ζωντανός. 

Δεν είχε δεχθεί να υποβληθεί σε αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή (η οποία αποδεδειγμένα έχει σοβαρές παρενέργειες, και μπορεί να κοστίσει και τη ζωή σε κάποιες περιπτώσεις), αλλά, ορμώμενος και από άτυπες ιατρικές συμβουλές, κατανάλωνε μαγειρεμένη ή σε λάδι την ινδική κάνναβη, σε ποσότητα 10-15 γραμμάρια ημερησίως, και έτσι κατάφερνε να παραμείνει υγιής και να διαπρέπει έως και σε αθλητικούς αγώνες. «Διαλείμματα» στην ευεξία του αποτέλεσαν δυστυχώς οι περίοδοι που κρατήθηκε στις φυλακές (κατά ιατρική εκτίμηση, ως αποτέλεσμα της διακοπής λήψης κανναβινοειδών, σε συνέργεια με κακές συνθήκες διαβίωσης).
Η πρόεδρος του Φορέα και Δικηγόρος Αθηνών είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του και προσωπικά, το καλοκαίρι του 2013 και έκτοτε, όταν ο ίδιος επικοινώνησε μαζί μου μετά την απόφαση που εξέδωσε σε υπόθεση που χειρίστηκα (παραστάθηκα ως η μόνη συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου) το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, στις 28 Ιουνίου 2013, το οποίο δέχθηκε ότι ο πελάτης μου, που είχε παραδεχθεί ότι καλλιέργησε 69 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης και κατείχε και 54 γραμμάρια «φούντας», έπρεπε υποχρεωτικά να μείνει ατιμώρητος, σε εφαρμογή του νέου νόμου 4139/2013, διότι αφενός ήταν εξαρτημένος χρήστης, και αφετέρου η ποσότητα αυτή κρίθηκε ότι προοριζόταν για να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Κατανάλωνε κι εκείνος, αντίστοιχα, μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης, ενώ ισχυριζόταν κι εκείνος, που είναι άτομο με αναπηρία και ισχυρούς μυοσκελετικούς πόνους (σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγείας, πάντως, από αυτήν του κ.Ριγανά που προσάγεται σήμερα ενώπιόν Σας), ότι η κάνναβη λειτουργούσε αναλγητικά και θεραπευτικά πάνω του. Παρότι δεν θα έπρεπε να είχε κρατηθεί, η Πολιτεία μας εκδήλωσε στην περίπτωσή του όλη της την σκληρότητα απέναντι στα άτομα με αναπηρία, αλλά και την παραγνώριση της λειτουργίας του θεσμού της προσωρινής κράτησης στις δημοκρατικές έννομες τάξεις, επιβάλλοντας το επαχθέστερο των μέτρων δικονομικού καταναγκασμού σε πρόσωπο με γνωστή διαμονή και αναπηρία, γεγονός που παραλίγο να του κοστίσει και την ίδια του τη ζωή. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος κράτησης στα πλαίσια του σωφρονιστικού συστήματος, που να πληροί τις προδιαγραφές και να μπορεί να «φιλοξενήσει» άτομο με αναπηρία. Για το λόγο αυτό, εκκρεμεί προσφυγή του κριθέντος πλέον υποχρεωτικά ως μη τιμωρητέου, η οποία κατατέθηκε πριν τη Δίκη του στο ΕΔΔΑ, ενώ μετά την αθώωση ζήτησε και αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για την άδικη κράτησή του, διάρκειας 9 μηνών, η οποία ακόμα και σήμερα αναμένει την καθαρογραφή της απόφασης για να εκδικασθεί. Έχει δε πολλάκις κριθεί από το ΕΔΔΑ ότι τα κράτη δεν μπορούν για κανένα λόγο να θέσουν σε κράτηση πρόσωπα, σε χώρο που είναι ακατάλληλος και μη συμβατός με την κατάσταση της υγείας τους, πόσω δε μάλλον πριν τη Δίκη τους.
Επισημαίνουμε (αντί πολλών) τα ανωτέρω, διότι ο κ. Ριγανάς συνελήφθη ξανά χθες, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2014, και κρατείται ξανά, για καλλιέργεια περίπου 40 δενδρυλλίων (η κρίση πλέον δεν αφήνει περιθώρια στους βιοπαλαιστές εξαρτημένους χρήστες να αγοράσουν το «φάρμακό» τους), τα 10-15 δενδρύλλια εκ των οποίων αναμενόταν, πριν την σημερινή εκρίζωσή τους, να παράξουν τον Οκτώβριο περίπου του 2014 κάποια ποσότητα ομολογουμένως μικρή για τις ανάγκες του συγκεκριμένου χρήστη. Δυο ή τρια από αυτά θα παρήγαγαν, εάν δεν έβγαιναν «αρσενικά», μικρή ποσότητα σε 2 μήνες περίπου από σήμερα. Η ανάπτυξή τους και το είδος τους πιστοποιεί τα ανωτέρω, στην αντίληψη όσων έχουν κάποια σχετική γνώση, χωρίς να χρειαστεί να αναμείνουμε την εξέτασή τους και τη σχετική έκθεση από τα αρμόδια όργανα του κράτους.Την τελευταία φορά που συνελήφθη ο κ.Ριγανάς (καλοκαίρι 2013), παρότι ήταν έκδηλο ότι ήταν εξαρτημένος χρήστης, και παρότι ο νέος Νόμος ήταν σε ισχύ, διώχθηκε σε βαθμό κακουργήματος. Πλην όμως, αφέθηκε ελεύθερος. Είχε, όπως πάντα ενώπιον Εισαγγελικής και Δικαστικών Αρχών, παραδεχθεί την καλλιέργεια και τη θεραπευτική χρήση που έκανε σε μεγάλες ποσότητες λόγω της πάθησής του, είχε δε δηλώσει ξανά ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τη χρήση, διότι… η κάνναβη τον κρατά ζωντανό. 

Για την ακρίβεια, η επιμονή του στη χρήση κάνναβης (και μάλιστα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, ως ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ χρήσης) επί δεκαετίες είναι «κοινό μυστικό» στο μεγαλύτερο μέρος της Κερκυραϊκής κοινωνίας. Και όχι μόνο. Σε όλη την Ελλάδα είναι γνωστή μέσω της ειδησεογραφίας πολλών ετών, αλλά και σε επιστημονικά φόρα στο εξωτερικό, αφού η περίπτωσή του έχει «μελετηθεί» ως μια από τις (πολλές) ζωντανές αποδείξεις των θεραπευτικών αποτελεσμάτων της κάνναβης σε συγκεκριμένες ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα μυοσκελετικά προβλήματα κλπ. 

Η αλήθεια είναι ότι η «υπόθεσή» του, ο ισχυρισμός του ότι τα κανναβινοειδή λειτουργούν ανασταλτικά στην εκδήλωση του συνδρόμου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS), ιός στον οποίο βρέθηκε θετικός εδώ και δεκαετίες, έχει βάσιμο εκτεταμένο έρεισμα στην επιστήμη (επισυνάπτουμε συνδέσμους για πληθώρα σχετικών μελετών, βλέπετε ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ στην παρούσα επιστολή μας). 

Θεωρούμε πως η αποδεδειγμένη εξάρτησή του κ.Ριγανά δεν αφήνει πια περιθώρια για χαρακτηρισμό της πράξης του ως κακουργήματος, ενώ, παράλληλα, ούτε ως «υπότροπος» μπορεί να κριθεί ο τοξικομανής, κατ’ εφαρμογή του νέου Νόμου περί Ναρκωτικών.
Καλείται, συνεπώς, ο εφαρμοστής του Δικαίου στην περίπτωση του Ριγανά, μεταξύ πολλών, να συνεκτιμήσει και τ’ ακόλουθα: 

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ

-Ότι σύμφωνα με το Νόμο ο Εισαγγελέας είναι αρμόδιος και ελεύθερος να κρίνει κατά πόσον ο κ.Ριγανάς (και το κάθε πρόσωπο που προσάγεται ενώπιόν του για ποινικό χαρακτηρισμό συγκεκριμένης πράξης) είναι εξαρτημένο άτομο κατά την τέλεση της πράξης, χαρακτηρίζοντάς την ανάλογα (άρθ.30 παρ.2).

-Ότι ο κ.Ριγανάς είναι αποδεδειγμένα χρόνιος εξαρτημένος χρήστης ινδικής κάνναβης και παραγώγων της, και συνεπώς η πράξη του δεν έχει σε καμία περίπτωση κακουργηματικό χαρακτήρα.-Ότι δεν έχει ακόμα διακριβωθεί «το ωφέλιμο» τμήμα της ποσότητας που καλλιέργησε, ούτε έχει υπολογισθεί αυτό σε συνάρτηση με τις καθημερινές του ανάγκες. Η εμπειρία που σίγουρα διαθέτετε, όμως, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πραγματογνωμοσύνη που διέταξε προ μηνών η κ.Ανακρίτρια, την οποία Σας προσκομίζει (και η οποία εκτιμά την ποσότητα στα 10 γρ. ημερησίως), εκτιμούμε ότι θα σας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως, παρά τον μεγάλο αριθμό των δενδρυλλίων, πρόκειται περί απόπειρας προμήθειας (μέσω καλλιέργειας δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης) ναρκωτικών ουσιών σε ποσότητα που δικαιολογείται προς ίδιαν χρήσιν (άρθρο 30 παρ.1, 2, 3, 4α, 5 του Ν.4139/13)», και ΟΧΙ για διακίνηση, πράξη που το Δικαστήριο που θα κρίνει την υπόθεση θα διαπιστώσει υποχρεωτικά ότι πρέπει να μείνει ατιμώρητη, δεδομένου ότι κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν εξαρτημένος, με την έννοια του Νόμου, από την ουσία αυτήν. Ότι καθοριστική σημασία έχει το πραγματικό γεγονός ότι είναι τοξικομανής – εξαρτημένο επί δεκαετίες άτομο με την έννοια του Νόμου 4139/2013 (γεγονός που τεκμηριώνεται πλήρως εν προκειμένω) και θα πρέπει να τύχει υποχρεωτικά της ανάλογης μεταχείρισης.
-Ότι ο κ.Ριγανάς έχει γνωστή διαμονή, εργάζεται και είναι πλήρως ενσωματωμένος και αποδεκτός στην τοπική κοινωνία, που γνωρίζει και αποδέχεται ότι ο νέος αυτός είναι «χασικλής» και τον αγαπά. Δεν έχει άλλην «εγκληματικότητα» πλην της χρήσης του «γιατρικού του», όπως αποκαλεί την κάνναβη. 

-Ότι η μορφή του κ.Ριγανά έχει λειτουργήσει εμβληματικά σε αγώνες για την αλλαγή πολιτικής στο θέμα της απαγόρευσης της χρήσης ινδικής κάνναβης, τουλάχιστον για θεραπευτικούς σκοπούς, σε πείσμα των φαρμακευτικών πολυεθνικών που προσπαθούν –ανεπιτυχώς- να την «πατεντάρουν». Παραμένει, περαιτέρω, ένα μεγάλο, ανοιχτό ζήτημα, σε μια Ευρώπη ενωμένη, το να οδηγείται χρόνια στη φυλακή κάποιος για μια πράξη που στο «δίπλα κράτος» είναι εντελώς νόμιμη. 

-Ότι τίθεται κι ένα ακόμα μείζον ζήτημα: η αποδεδειγμένη επιστημονικά θεραπευτική αξία της κάνναβης για την συγκεκριμένη πάθηση, καθώς και οι συνέπειες στον ευάλωτο οργανισμό του από την τυχόν αιφνίδια παύση της πρόσληψής της. Επίσης, ότι τα θεραπευτικά αυτά αποτελέσματα τεκμηριώνονται επιστημονικά[4], κάτι που προσδίδει αμιγώς δικαιωματική διάσταση στην ΕΠΙΛΟΓΗ από αυτόν της κατάλληλης θεραπείας, που προστατεύει την υγεία και την ίδια τη ζωή του (άρθρα 2, 3, 8 σε συνδ. με 14 ΕΣΔΑ, καθώς και 12ο Πρόσθετο στην ΕΣΔΑ Πρωτόκολλο)

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 

Δεδομένου του ότι είναι τοξικομανής, και του ότι η ποσότητα που καλλιέργησε και κατείχε προοριζόταν αποκλειστικά και αποδεδειγμένα για δική του χρήση, εκτιμούμε ότι η πράξη του τυποποιείται κατά τη νομική μας άποψη στις διατάξεις του άρθρου 29 (σε απόπειρα για την καλλιέργεια, τελεσθείσα για την μικροποσότητα που θα τον κάλυπτε για ενιαύσια μόνον χρήση), σε συνδ. με τις παρ.1, 2, 3, 4 περ.α΄ και 5 του άρθρου 30 του Νόμου περί Ναρκωτικών. 

Σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις:

Άρθρο 29

1.Όποιος, για δική του αποκλειστικά χρήση, με οποιονδήποτε τρόπο προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά, σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση ή κάνει χρήση αυτών ή καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε (5) μηνών. Η διαπίστωση του σκοπού εξυπηρέτησης της δικής του αποκλειστικά χρήσης γίνεται με συνεκτίμηση του είδους, της καθαρότητας και της ποσότητας του συγκεκριμένου ναρκωτικού, σε συνδυασμό με τη συχνότητα χρήσης, το χρόνο χρήσης, την ημερήσια δόση και τις ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης του συγκεκριμένου χρήστη.
2. Ο δράστης της πράξης της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να κριθεί ατιμώρητος, εάν το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, κρίνει ότι η αξιόποινη πράξη ήταν εντελώς περιστασιακή και δεν είναι πιθανόν να επαναληφθεί. 

Άρθρο 30 

Μεταχείριση εξαρτημένων χρηστών από ναρκωτικές ουσίες 

1. Όσοι απέκτησαν την έξη της χρήσης ναρκωτικών και δεν μπορούν να την αποβάλουν με τις δικές τους δυνάμεις, υποβάλλονται σε ειδική μεταχείριση κατά τους όρους του άρθρου αυτού και των άρθρων 31−35. 

2. Η συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων της προηγούμενης παραγράφου διαπιστώνεται κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης και σε κάθε φάση της ποινικής διαδικασίας, σύμφωνα με την αρχή της ηθικής αποδείξεως, όπως ορίζεται από το άρθρο 177 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

3. Για τη διάγνωση της εξάρτησης ενός προσώπου από ναρκωτικά συνεκτιμώνται ιδίως ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα στοιχεία: πιστοποιήσεις αναγνωρισμένων υπηρεσιών απεξάρτησης, χορήγησης υποκαταστάτων ή ανταγωνιστικών στα οπιοειδή ουσιών, περίθαλψης για παθήσεις συνδεόμενες με τη χρήση ουσιών, ψυχολογικά και κοινωνικά δεδομένα που αφορούν τον κατηγορούμενο, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων που αποκαλύπτουν χρήση ναρκωτικών για μακρόχρονες περιόδους.
Σε κάθε φάση της ποινικής διαδικασίας δύναται να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από αίτημα του κατηγορουμένου, προκειμένου να καθοριστεί αν πράγματι υπάρχει εξάρτηση, όπως επίσης και το είδος και η βαρύτητα αυτής. Η αποδοχή ή η απόρριψη του αιτήματος για πραγματογνωμοσύνη πρέπει να αιτιολογείται ειδικά. Η πραγματογνωμοσύνη συνεκτιμάται με τα παραπάνω διαγνωστικά κριτήρια.
Πίνακας με τις υπηρεσίες που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης διαβιβάζεται ανά έτος στον αρμόδιο εισαγγελέα με ευθύνη των Υπουργείων που τις εποπτεύουν. Οι εργαστηριακές εξετάσεις διενεργούνται από αρμόδια δημόσια εργαστήρια της χώρας, όπως τα πανεπιστημιακά εργαστήρια και τα εργαστήρια των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών και τα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας. 

4. Δράστης, στο πρόσωπο του οποίου κατά το χρόνο της πράξης συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1, αν είναι υπαίτιος τέλεσης:
α. Των πράξεων του άρθρου 29 παράγραφοι 1 και 2 παραμένει ατιμώρητος.
β. Των πράξεων του άρθρου 20 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους. {…}
5. Ο κατά νόμο ποινικός χαρακτήρας των πράξεων που τελέστηκαν από δράστη, στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1, κρίνεται με βάση την απειλούμενη στην παράγραφο 4 στοιχεία β΄, γ΄ και δ΄ ποινή. 


Άρθρο 20 (που ΔΕΝ πρέπει να κριθεί εφαρμοστέο –παρατίθεται μόνον για την διατυπωθείσα επιφύλαξη της παρ.2)

Διακίνηση ναρκωτικών

1. Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 21, 22 και 23, διακινεί παράνομα ναρκωτικά, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον οκτώ (8) ετών και με χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.
2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 29, ως έγκλημα διακίνησης ναρκωτικών νοείται κάθε πράξη με την οποία συντελείται η κυκλοφορία ναρκωτικών ουσιών ή πρόδρομων ουσιών που αναφέρονται στους πίνακες της παραγράφου 2 του άρθρου 1 και ιδίως η εισαγωγή, η εξαγωγή, η διαμετακόμιση, η πώληση, η αγορά, η προσφορά, η διανομή, η διάθεση, η αποστολή, η παράδοση, η αποθήκευση, η παρακατάθεση, η παρασκευή, η κατοχή, η μεταφορά, η νόθευση, η πώληση νοθευμένων ειδών μονοπωλίου ναρκωτικών ουσιών, η καλλιέργεια ή η συγκομιδή οποιουδήποτε φυτού του γένους της κάνναβης, του φυτού της μήκωνος της υπνοφόρου, οποιουδήποτε είδους φυτού του γένους ερυθρόξυλου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου φυτού από το οποίο παράγονται ναρκωτικές ουσίες, η παραγωγή και η εκχύλιση ναρκωτικών ουσιών, η χορήγηση ουσιών για υποκατάσταση της εξάρτησης κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων, η διεύθυνση καταστήματος στο οποίο γίνεται εν γνώσει του δράστη συστηματική διακίνηση ναρκωτικών, η χρηματοδότηση, η οργάνωση ή η διεύθυνση δραστηριοτήτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, η νόθευση ή η κατάρτιση ή η χρησιμοποίηση πλαστής ιατρικής συνταγής για τη χορήγηση ναρκωτικών με σκοπό τη διακίνησή τους, καθώς και η μεσολάβηση σε κάποια από τις πράξεις αυτές. 


ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ:

-ότι ο Ριγανάς είναι άτομο με σημαντική αναπηρία, κι ότι, ακόμα κι αν είχε καταδικασθεί, θα δικαιούταν, ως άτομο που νοσεί από το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, να αποφυλακισθεί υφ’ όρον, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, δυνάμει του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα. Τυχόν απόφαση κράτησης ατόμου που δικαιούται να τεκμαίρεται αθώο και που θα αποφυλακιζόταν υποχρεωτικά ακόμα κι αν είχε βεβαιωθεί αμετάκλητα το άδικο της πράξης του κι ο καταλογισμός της σε ενοχή του, συνιστά διάκριση λόγω της ιδιότητάς του ως υποδίκου και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Έτσι νομολόγησε πρόσφατα (προ τριών μηνών) και το ΕΔΔΑ στην Υπόθεση GÜLAY ÇETİN c. TURQUIE (Requête no 44084/10), όπου διαπίστωσε άνιση μεταχείριση μεταξύ υποδίκων και καταδίκων κρατουμένων και κατέληξε στην κατάγνωση παραβίασης και του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων), σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης). Η απόφαση αυτή εκδόθηκε ενώ ήδη είχε κοινοποιηθεί στην Ελλάδα η προσφυγή κρατουμένου με αναπηρία (Χριστοδούλου κατά Ελλάδας), ο οποίος εκπροσωπείται ενώπιον του ΕΔΔΑ από τη γράφουσα. Σήμερα, λίγες μέρες μετά την έκδοση της καταδικαστικής της Ελλάδας απόφαση στην υπόθεση Hristodoulou v. Greece, το ΕΔΔΑ, πέρα από την διπλή κατάγνωση παραβίασης του άρθρου 5.4 της ΕΣΔΑ, αφήνει χώρο στον προσφεύγοντα για διεκδίκηση μεγάλης συμπληρωματικής αποζημίωσης.
-Ότι δεν διαθέτει το Ελληνικό Σωφρονιστικό Σύστημα ούτε ένα χώρο κατάλληλο (με τις απαιτούμενες προδιαγραφές) για να φιλοξενήσει άτομο με αναπηρία, γεγονός που βεβαιώνει και σε έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητώντας από την Πολιτεία να δημιουργήσει έστω μια τέτοια μονάδα, αλλιώς να βρει εναλλακτικούς τρόπους να τιμωρεί τα άτομα με αναπηρία.

-Ότι οι –γνωστές πια τοις πάσι- συνθήκες κράτησης είναι εντελώς ακατάλληλες για άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, σε βαθμό που μπορεί να θεωρείται ΒΕΒΑΙΟ ότι θα επιδεινώσουν σημαντικά την υγεία του οροθετικού προσώπου που θα υποβληθεί σε αυτές.Συνεπώς, ακόμα και αν γίνει δεκτό στο στάδιο της κίνησης της ποινικής δίωξης ότι η πράξη του αποτελεί μορφή διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (πράγμα που ο ίδιος κατηγορηματικά αρνείται), και εμπίπτει στο πραγματικό του άρθρου 20 παρ.1,2,3 του Ν.4139/13,  θα πρέπει να εισαχθεί για πράξη πλημμεληματική, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 παρ.4 περ.β΄ και 30 παρ.5 του ανωτέρω Νόμου. 

Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν συγχωρείται προσωρινή κράτηση.


Κ.Εισαγγελέα,

Μας έρχεται στο νου η αγόρευση της (εξαιρετικής, από πλευράς κατάρτισης, ευφράδειας και αντιληπτικής ικανότητας ακόμα και λεπτών αποχρώσεων του Ποινικού Δικαίου) Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, που ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου 2013, με την φράση «στο ποινικό Δικαστήριο τα «μαθηματικά» είναι σχετική έννοια. Στην προηγούμενη Δίκη τα 23 δενδρύλλια ήταν πολλά για να δικαιολογήσουν προσωπική χρήση. Στην αμέσως επόμενη, αυτή, τα 69 είναι λίγα. Δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να είναι απόλυτη και να μη βλέπει πίσω από τους αριθμούς». 

Ευχόμαστε ότι ο εκάστοτε εφαρμοστής του Δικαίου θα δεν θα «κοιτάξει» απλώς την υπόθεση, αλλά ότι θα την «δει». Ιδίως αυτήν την υπόθεση. 

Πίσω απ’ τους αριθμούς, και πέρα από την συνηθισμένη αυτοματοποίηση, βρίσκεται πάντα ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία. 

Θα υποστηρίξουμε τον κ.Ριγανά και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της με μεγάλο ενδιαφέρον, καθότι εμπεριέχει εκφάνσεις θεμελιωδών κατακτήσεων του νομικού και κοινωνικού μας πολιτισμού, όπως είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε να σμιλεύεται νομολογιακά μέσα από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. 

Θα ήταν μεγάλη τιμή μας αν λαμβάνατε υπόψη τις σκέψεις που περιέχονται στην παρούσα επιστολή, κατά την άσκηση του λειτουργήματός Σας σε ένα από τα σπουδαιότερα στάδια της Ποινικής Δίκης: αυτό του προσδιορισμού του χαρακτήρα της ποινικής «πράξης». 

Κ.Εισαγγελέα, 

Πρόκειται για μιαν ιδιάζουσα, αμιγώς ανθρωπιστική υπόθεση. 

Ο κ.Ριγανάς θα χάσει την υγεία και το πιθανότερο και τη ζωή του αν τεθεί σε κράτηση, είτε μέσα από την πρόσδοση κακουργηματικού χαρακτήρα στην πράξη του, είτε μέσα από μια σειρά –έστω πλημμεληματικού χαρακτήρα- διαδοχικών διώξεων για τον ίδιο νομικό και πραγματικό λόγο, αν αυτές δεν οδηγήσουν στην ατιμωρησία του για τη χρήση κάνναβης. 

Ο κ.Ριγανάς, πράγματι, θα εξακολουθήσει να κάνει χρήση κάνναβης, αν αφεθεί ελεύθερος. 

Όχι επειδή ασεβεί στην έννομη τάξη μας, αλλά επειδή έχει την φυσική τάση, όπως κάθε ανθρώπινο ον, να παραμείνει ζωντανός.

 Επειδή η κάνναβη λειτουργεί θεραπευτικά επάνω του, και αυτό έχει αποδειχθεί πανηγυρικά στην περίπτωσή του. 

Μόνον η διακοπή της (τις περιόδους που φυλακίστηκε για την χρήση της) στάθηκε ικανή να υπονομεύσει την υγεία του και να διευκολύνει την αύξηση του ιϊκού φορτίου (CD4) στον οργανισμό του, με άμεσο κίνδυνο της ζωής του. 

Είναι λογικό ότι θα προτιμήσει να μεταβεί στην φυλακή, από το να διαβεί τον «Αχέροντα ποταμό», που δεν έχει επιστροφή ανάμεσά μας.

Μια γενναία, όσο και Δίκαιη, Εισαγγελική εκτίμηση στο παρόν στάδιο, θα περιφρουρήσει βασικές κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού, καθώς και θα αποθαρρύνει την περαιτέρω θυματοποίηση ενός ανθρώπου που με την πράξη που καλείστε να χαρακτηρίσετε δεν βλάπτει, στην συγκεκριμένη ιδιάζουσα περίπτωση, ούτε τον πλησίον του, αλλά ούτε καν τον εαυτό του. 

Με σεβασμό,




ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:1.     Μελέτη (αντί πολλών) του George Mason University, δημοσιευθείσα στις 20-03-2012, για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης σε ασθενείς με HIV-1/AIDS, η οποία υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. (κρατικά) και αναφέρει εκτός των πορισμάτων της και 59 σχετικές έρευνες με υποστηρικτικά στην ίδια κατεύθυνση στοιχεία.
2.     Άρθρο (αντί πολλών) της κ.Ελεάννας Ιωαννίδου, Δικηγόρου, Εκπρ. Τύπου Οικολόγων Πρασινων και τ. Υποψ.Δημάρχου Θεσσαλονίκης, για τον Χρήστο Ριγανά, την ημερήσια δόση των 10 γρ. που χρειάζεται, την επιδείνωση της υγείας του μόνο όταν στερήθηκε την κάνναβη, την ιστορία του κ.λπ.
3.     Εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Ψυχιάτρου, εξειδικευμένου στις εξαρτήσεις κ. Γιώργη Οικονομόπουλου, περιέχον εκατοντάδες αποδείξεις για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης σε συγκεκριμένες παθήσεις
[1] Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός με αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστοποιημένος με Υπουργική Απόφαση από την Πολιτεία (ΦΕΚ 836/τ.Β’/19-3-2012). Με την ιδιότητα αυτή είναι επίσης από το 2009 καταγραμμένη με αα 09110ΑΕΕ12066021Ν-1032  στο Εθνικό Μητρώο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υλοποιεί πρόγραμμα νομικής αρωγής κατά την έννοια του άρθρου 15.2 του Ν.3226/2004.
Στα πλαίσια αυτού έχει αναλάβει την νομική συμβουλευτική και εν γένει υποστήριξη του συλληφθέντος κ. Χρήστου Ριγανά, που προσάγεται σήμερα ενώπιόν Σας για παράβαση του Ν. περί Ναρκωτικών.[2] http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/135548/-OI-ALLOI-PROTAGNISTES-%C2%ABApo-to-1995-%C2%B5oy-echoyn-balei-i%C2%B5ero%C2%B5inia-lixis%C2%BB.aspx[3] http://www.tanea.gr/news/greece/article/4629826/?iid=2

[4] (βλ., αντι πολλών, εδώ: http://cannabis-med.org/data/pdf/2001-03-04-5.pdf)